Eljátszotta Iohannis a polgárok bizalmát

Egy felmérés szerint durván megzuhant a támogatottsága.
Hirdetés

Nagyot zuhant a Klaus Iohannis államfőbe vetett lakossági bizalom az elmúlt néhány hónapban. Az elnöki hivatal ugyan még mindig élen áll a listán, hat százalékkal kevesebben bíznak benne, mint korábban – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

Az  Adevărul napilap megrendelésére készült felmérés szerint márciusban a válaszadók 45,2 százaléka válaszolta azt, hogy bízik vagy nagy mértékben bízik az államfői hivatalban, míg ez az arány tavaly novemberben még 51,2 százalékos volt. Maga a közszereplő Klaus Iohannis bizalmi indexe még nagyobbat zuhant: múlt hónapban 51,2 százaléknyian bíztak, míg  novemberben még 59,8 százaléknyian.

A népszerűségvesztéshez vaskosan hozzájárulhatott, hogy Klaus Iohannis államfő ebben az időszakban vette pártfogásába a korrupció miatt tíz év szabadságvesztésre ítélt üzletember-politikus, Dan Voiculescu tulajdonában levő Intact médiacsoportot, amelynek ingatlanait a Voiculescu által okozott anyagi kár fejében az adóhivatal lefoglalta. Mint ismeretes, Iohannis „hirtelenkedéssel” vádolta meg az adóhivatalt, amely szerinte „banális adminisztratív okokból” lakoltatta ki az Intactot, bár az intézmény egy jogerős bírósági ítéletet hajtott végre.

A második helyen a polgármesteri hivatalok állnak 37,3 százalékkal, harmadikon pedig az alkotmánybíróság 34,9 százalékos indexszel. A negyedik helyen a megyei önkormányzatok állnak 26,3 százalékkal, míg a kormány csupán az ötödik 22,6 százalékkal. Ez is jelentős esés a novemberi eredményhez képest, amikor még a válaszadók 30,9 százaléka mondta azt, hogy bízik a Dacian Cioloş vezette kabinetben.

Hirdetés

Az intézmények közül a tűzoltók 80,1 százalékkal vezetik a bizalmi listát. A további sorrend: hadsereg (76,3 százalék), csendőrség (72,3), Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA – 59,8), Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE – 52,6), Román Hírszerző Szolgálat (SRI – 50,4), rendőrség (50,29, legfelsőbb bíróság (46,7, nemzeti bank (44,2), Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI – 40,6) és az adóhivatal (39,5).

Az szociális intézmények között az egyház áll 56,3 százalékkal, mögötte az egyetemek (44,7) és a sajtó (36,6) következnek.
A nemzetközi szervezetek közöl a NATO áll az élen 55,1 százalékkal, a második helyen az ENSZ áll (52,4), a harmadik az Európai Unió (50,5).

Hirdetés