Mindenképpen nő idén a gyed – csak nem tudni, mikortól és miből

Ezt az új munkaügyi miniszter árulta el.
Hirdetés

Idén biztosan nő a gyermekgondozási díj, azonban nem biztos, hogy július elsejétől, ez annak függvénye, hogy a júniusi költségvetés-kiegészítés nyomán ez lehetővé válik-e – jelentette ki Dragoş Pîslaru új munkaügyi miniszter kedden este.

Emlékeztetett: a díj emelését kimondó jogszabálynak július elsején kellene hatályba lépnie, azonban a parlament nem jelölte meg a szükséges forrásokat.

A téma azért izgalmas, mert a parlament a kormány ellenkezése dacára döntött a gyed emeléséről. Klaus Iohannis államfő viszont az új miniszter hétfő esti beiktatási ünnepségén közölte: a kabinet ódzkodása ellenére aláírta a jogszabályt, és felszólította a minisztert, hogy teremtse elő a szükséges forrásokat.

A kormány azért ellenezte a gyed emelését, mert a jogszabály nem határozta meg, milyen forrásból fedezik a többletkiadást, és figyelmeztetett, hogy az államháztartási hiány meghaladhatja a Románia által az idei évre kitűzött GDP-arányos 3 százalékot.

Dacian Cioloş miniszterelnök korábban egyértelműen kijelentette: az államkasszában nincs pénz a juttatások emelésére, ezért határozottan felszólította a parlamentet, nevezze meg, milyen forrásból kellene biztosítani a többletjuttatásokat.

Hirdetés

Azt ugyanakkor nem helyezte kilátásba, hogy a kormány alkotmánybíróságon támadná meg a jogszabályt – megjegyezte viszont, hogy hatályba lépése mindaddig késhet, amíg meg nem találják az ahhoz szükséges pénzügyi forrásokat.

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet, mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évig marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak. A most kihirdetett törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható.

Hirdetés