Marad a dán koreográfus Bukarestben

Nacionalista felhangú konfliktus robbant ki Johan Kobborg körül a Nemzeti Operában. A miniszter elsimította. Egyelőre.
Hirdetés

Folytatja munkáját a Bukaresti Nemzeti Operánál Johan Kobborg dán balettművész és koreográfus, aki korábban távozni kényszerült az intézmény művészeti igazgatói tisztségéből.

A döntést szerdán Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter jelentette be a Facebookon. Kobborg is megerősítette, hogy a bukaresti dalszínháznál marad. A miniszter visszahelyezte három hónapra ideiglenes főigazgatónak George Călint, akit április elején ő maga váltott le. 
 
Az április eleji vezetőségváltás után éles konfliktus tört ki az intézmény balettkarához tartozó külföldi művészek és az opera román művészei között, miután a miniszter Tiberiu Soare karmestert nevezte ki főigazgatónak. Soare a kinevezése után azonnal leváltotta Kobborgot arra hivatkozva, hogy a művészeti igazgatói tisztség nem létezett az intézmény szervezeti felépítésében, így Kobborg törvénytelenül töltötte be.
 
A konfliktus nyomán a dán koreográfus élettársa, a szintén világhírű Alina Cojocaru román balettművész is kilátásba helyezte, hogy megszakítja együttműködését a bukaresti operával. Alexandrescu tájékoztatása szerint a mostani megállapodás alapján Cojocaru továbbra is fellép a bukaresti operában. 
 
A miniszter reformokat is kilátásba helyezett, és közölte, hogy három hónap múlva nemzetközi elismertségnek örvendő menedzsert fog kinevezni az intézmény élére.
 
A román kulturális sajtó kedvezően fogadta a dán művész újításait, egyik fő érdemének számos fiatal külföldi táncos leszerződtetését tekintették.

Hirdetés