Harmadik jelöltjét vonta vissza, és jelölte a negyediket a PNL

A liberálisok jelöléseiből a bukaresti főpolgármesteri tisztségre meg lehetne írni a Trónok harca következő évadját.
Hirdetés

Harmadik bukaresti főpolgármester-jelöltjét vonta vissza szerda délután a Nemzeti Liberális Párt. A diákvezérből lett legionárius-szimpatizáns Marian Munteanu helyett az eddig minden posztra jokerként előhúzott Cătălin Predoiut, a párt bukaresti szervezetének elnökét jelölik a legfőbb fővárosi tisztségre – árulták el politikai források a Mediafax hírügynökségnek.

A liberális párt vezetőinek egy hét kellett hozzá, hogy rájöjjenek, mennyire megosztó személy Marian Munteanu, és épp annak a civil szférának a hangadó utasítják el, amelynek jelöltjeként szerette volna a párt beállítani a politikailag zavaros múltú Munteanut.
 
A PNL vezetőivel folytatott beszélgetések és belső feszültségek megléte nyomán döntött úgy, hogy kiszáll a választási versenyből – nyilatkozta Marian Munteanu, hogy „ne bontsa meg a bukaresti PNL csapatának egységét”.
 
Munteanut a párt április 12-én jelölte, egy nappal azután, hogy Ludovic Orban visszalépett, mert vizsgálatot indított ellene a Korrupcióellenes Ügyészség. Munteanu jelöltségét egyedül a tiszteletbeli elnök, Mircea Ionescu Quintus nem szavazta meg, de állítása szerint nem azért, mert zavarta volna Munteanu legionárius szimpátiája, hanem büntetésből, mert a pártnak nem volt B terve Ludovic Orban távozására, nem a párt berkeiből jelölt valakit annak ellenére, hogy a párt egyik alelnöke, Adriana Săftoiu is jelezte, elvállalná a jelöltséget. Később kiderült, a Munteanu jelölését óriási hülyeségnek aposztrofáló Teodor Paleologu is szívesen vállalta volna a jelölést.
 
Munteanut nemcsak a civil szféra egyes képviselői bírálták amiatt, hogy sosem határolódott el egyértelműen a legionárius mozgalomtól, hanem maguk a PNL kerületi polgármester-jelöltjei is elhatárolódtak tőle. Április-én pedig a párt volt elnöke, Klaus Iohannis is kijelentette, nem javasolta és nem támogatta Munteanu jelölését, ahhoz semmi köze, a döntést a PNL vezetése hozta meg.
 
Cătălin Predoiu jelölését a párt országos vezetői testületének holnap délutáni ülésén fogják jóváhagyni.
 
A jelöléshez szükséges támogatói aláírásokat villámgyorsan össze kell szednie a pártnak, mert a jelöltek beiratkozásának határideje jövő kedd, április 26.
Hirdetés