Legyalulták a gyalui kastélykert szeméthegyeit

Erdély egyik legnagyobb reneszánsz kastélyának 14 hektáros kertjét évtizedek óta szeméttelepnek nézik. A hétvégén sikerült egy adagtól megszabadulni.
Hirdetés

A kereslet és a kínálat szerencsés találkozására volt jó példa vasárnap az a tavaszi nagytakarítási akció, amelyet a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány szervezett a gyalui kastélykertben. A „kereslet” a fiatalok, illetve a pedagógusok részéről jött, akik az Iskola másként program részeként valamilyen közösségi – és a társadalomra nézve hasznos – programra vágytak. A „kínálat” pedig adta magát: a 2012-ben visszaszolgáltatott gyalui várkastély 14 hektáros kertjében valóságos szeméthegyek alakultak ki, ugyanis évtizedek ide hordják – vélhetően a helyi lakosok – a háztartási hulladékukat, amit teljesen benőtt a buja növényzet.

Így született meg a tavaszi nagytakarítás ötlete, amelyen végül mintegy hatvan diák vett részt a Báthory István Elméleti Líceumból, a kalotaszentkirályi Ady Endre iskolából, illetve a helyi iskolából. Az ötletet felkarolták a július végén Gyalun és környékén esedékes nemzetközi tájfutó verseny szervezői is.

Nehéz lenne ma már megállapítani, hogy hogyan került a sok szemét – például a gumiabroncs, a WC-csésze, a műanyagkád, hogy csak a legfurábbakat említsük – Erdély egyik legnagyobb reneszánsz kastélyának kertjébe, de az biztos, kitartó munkát igényelt ezek eltakarítása. Az akció az ökológiai és közösségépítő szempontok mellett alkalmat teremtett arra is, hogy a foglalkozáson részt vevő fiatalok megismerjék a kastély történetét.

A Korzo Egyesület két idegenvezetője, Újvári Dorottya és Gál Zsófia a kastély körüli sétát színes történetekkel dobták fel, melyekből kiderült például, hol voltak a kastély latrinái, illetve melyik helyiség mire szolgált egykoron.

Hirdetés

Az egész napos program végén Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke és Nagy Elek, a Traditio Transylvanica alapítója a helyszínen főzött bográcsgulyással és emléklapokkal köszönték meg a diákok kitartását.

Fotók: Bethlendi Tamás

 

Hirdetés