A román soviniszták mellett állt ki Marine Le Pen

A francia Nemzeti Front vezére az euroszkeptikus és nacionalista pártok konferenciáján vett részt Sinaián.
Hirdetés

„Az Európai Unió nem képes alkalmazkodni a 21. század kihívásaihoz. Egy másfajta együttműködési formára van szükség a népek között. Tiszteletben kell tartani mindegyik tagállam történelmét, szuverenitását és szabadságát. Egy bővített Európai Tanácsra van szükség, az Atlanti-óceántól az Urálig” – ezt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke fejtette ki Sinaián a Mi Európánk – Nemzetek Európája elnevezésű hétvégi konferencián, amelyet a Európai Parlament radikális jobboldali, euroszkeptikus pártjait tömörítő Nemzetek és Szabadság Európája nevű politikai csoport szervezett.

Le Pen Európa iszlamizálódásának veszélyeire hívta fel a figyelmet, és reményét fejezte ki, hogy a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazáson a „Brexit” hívei győznek – példájukat szerinte a franciáknak és a románoknak is követniük kéne.

A francia politikusnő kijelentette, azért jött Romániába, hogy támogassa azt a „hazafias koalíciót”, amely Laurențiu Rebega euroképviselő új politikai projektje körül szerveződik. „Ünnepélyesen felhívok minden románt, hogy egyesüljön a nemzeti erő körül” – mondta.

Marine Le Pen és Laurențiu Rebega Sinaián|Fotók forrása: Marine Le Pen Facebook-oldala

A házigazda Laurențiu Rebega igencsak zavaros figurája a román politikai életnek. A Voiculescu-féle Konzervatív Párt (PC) Prahova megyei szervezetének elnöki székéből, a PC és a Szociáldemokrata Párt közös jelöltjeként került az Európai Parlamentbe, de tavaly júliusban átállt a Marine Le Pen vezette euroszkeptikus pártcsaládba, ahol már a Bogdan Diaconu-féle, szélsőségesen magyarellenes Egyesült Románia Pártot (PRU) képviselte.

Hirdetés

Jelenlegi projektje a Nemzeti Erő nevű alakulat, amelynek bejegyzését a bukaresti törvényszék elutasította. A párt holdudvarában – a sajtótudósítások szerint – hemzsegnek az egykori magasrangú szekustisztek, a Nagy-Románia Párt egykori politikusai és az ortodox-miszticista nacionalizmus zászlóvivői – sőt a liberálisok bukaresti főpolgármester-jelöltje, Marian Munteanu által alapított Romániáért Csoport (GPR) tagjai.

A Mi Európánk – Nemzetek Európája konferencián több európai radikális párt képviseltette magát: a Nemzeti Front mellett jelen volt a holland euroszkeptikusok, az osztrák Szabadságpárt, az olasz Északi Liga, a lengyel Új Jobboldal Pártja, a cseh Mozgalom a Szabadságért és Közvetlen Demokráciáért képviselője.

Hirdetés