Újabb csúcs meghódítására indul Török Zsolt

Visszatér a Himalájába.
Hirdetés

Vasárnap indul következő expedíciójára, a Himalája felé Török Zsolt. Az aradi alpinista ezúttal a magashegyi technikai mászások szempontjából nagy kihívásnak számító két célpontot tűzött ki maga előtt: a világ legszebb formájú hegyének tartott Ama Dablam-ot (6812m) és a Cholatse (6440m) hegyet.

A hegymászó az Ama Dablamon azzal a két hazai alpinistával – Marius Gane és Teofil Vlad – alkot most csapatot, akikkel 2013-ban, romániai premierként, a Rupal-falon feljutottak a 8125 méteres Nanga Parbat-ra. Az expedíciót Török Zsolt vezette, a csúcshódítás világviszonylatban komoly mászó teljesítménynek számít. A Cholatse-csúcsra Zsolt egy, a hazai alpinizmusban viszonylag új arcnak, de képzett, célratörő hegymászónak számító fiatalemberrel, Vlad Căpușannal indul el.

A másfél-két hónapos úttal kapcsolatban a több mint 27 éves hegymászói tapasztalattal rendelkező Török Zsolt a Nyugati Jelennek elmondta: jó csapattal vág neki az útnak, ezért úgy érzi, minden körülmény adott ahhoz, hogy az expedíciót sikeresen lebonyolítsák. Hozzátette, lelkének egy darabja itthon, a szeretett és féltett Maros-parti városában marad.

A hegyi vezetőként és motivációs trénerként is dolgozó alpinista közösségi oldalán osztotta meg gondolatait az olvasókkal, hangsúlyozva, hogy az Everest továbbra is megmarad legnagyobb gyermekkori álmának. Mint köztudott, a tavalyi nepáli földrengés Török Zsoltot a Mount Everesten érte – a katasztrófa bekövetkeztekor a hegymászó az 1-es táborban tartózkodott –, ezért értelemszerűen nem tudta folytatni az Everest-expedíciót.  
 

Hirdetés