Olyan román filmdömping lesz Cannes-ben, mint még soha

Európa legnagyobb filmfesztiválján idén különösen erős a mezőny.
Hirdetés

Kelet-Európát a románok képviselik a május 11. és 22. között zajló, 69. Cannes-i Filmfesztiválon. Ilyen még nem volt: a versenyprogramban egyenesen két román játékfilm szerepel, mindkettőnek a rendezője régi motoros a Cannes-i szemlén.

Cristian Mungiu 2007-ben már hazavitt egy Arany Pálmát a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjéért, most az Érettségi (Bacalaureat) című alkotásával pályázik ugyanarra. Cristi Puiu, aki szintén visszatérő vendég a vörös szőnyegen – a Lăzărescu úr halálával elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját –, most a Sierra Nevada című új filmjével igyekszik elvinni a pálmát a világ filmművészetének krémje elől.

Mert Cannes-ban idén igencsak erős mezőny gyűlt össze a versenyszekcióban: ott lesz többek közt Pedro Almodóvar, a Dardenne testvérek, Xavier Dolan, Jim Jarmusch, Ken Loach, Park Chan-wook, Paul Verhoeven, Nicolas Winding Refn új opusza is.

És ha ez nem lenne elég a dicsőségből, az Un Certain Regard szekcióban is van román film: Bogdan Mirică Kutyák (Câini) című mozijával száll versenybe a kísérletezőbb kedvű alkotások kategóriájában.

Magyar film idén nincs versenyben a franciaországi filmszemlén.

Hirdetés

A cannes-i fesztivál május 11-én Woody Allen legújabb filmjének, a Café Society című alkotásnak a bemutatójával veszi kezdetét. A nemzetközi zsűri elnöke George Miller ausztrál filmrendező, a nyitóest és a díjkiosztó gála házigazdája Laurent Lafitte francia színész lesz.
 

Íme a teljes versenyprogram:

Acquarius (Kleber Mendonca Filho)

American Honey (Andrea Arnold)
Az ismeretlen lány (Jean-Pierre és Luc Dardenne)
Elle (Paul Verhoeven)
Én, Daniel Blake (Ken Loach)
Érettségi (Cristian Mungiu)
From the Land of the Moon (Nicole Garcia)
The Handmaiden (Park Chan-wook)
It’s Only the End of the World (Xavier Dolan)
Julieta (Pedro Almodóvar)
The Last Face (Sean Penn)
Loving (Jeff Nichols)
Ma’ Rosa (Brillante Mendoza)
Neon démon (Nicolas Winding Refn)
Paterson (Jim Jarmusch)
Personal Shopper (Olivier Assayas)
Sierra Nevada (Cristi Puiu)
Slack Bay (Bruno Dumont)
Staying Vertical (Alain Guiraudie)
Toni Erdmann (Maren Ade)

Hirdetés