Lemondott a munkaügyi miniszter

Ő az első, aki távozik Dacian Cioloș szakértői kormányából.
Hirdetés

Lemondott csütörtökön Claudia-Ana Costea román munkaügyi miniszter, aki a közalkalmazottak bérezése miatt kialakult vita miatt távozott posztjáról. A lemondásról a román kormány közleménye tájékoztatott. Eszerint Dacian Cioloș miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását, és hamarosan új személyt javasol a poszt betöltésére.

A miniszter már hétfőn kilátásba helyezte, hogy önként távozik a tisztségből, miután nyilvánosságra került a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi kormányrendelet, amellyel szemben elégedetlenségüket fejezték ki a szakszervezetek. A kormány szerdán visszavonta ülésének napirendjéről a rendeletet, miután a hét elején nem tudtak megállapodni a szakszervezetekkel.
 
Augusztustól terveztek béremelést, de a munkaügyi minisztérium által kidolgozott rendelet szerint 
 

egyes közalkalmazottaknak a jövedelme nem emelkedett, hanem csökkent volna.

A fizetésemelés már az előző, a tavaly novemberben lemondott Victor Ponta vezette balközép kormány napirendjén is szerepelt. Ezt a tervet vette át a Cioloș által irányított szakértői kabinet, amely azonban úgy vélte, hogy a Pontaék által előkészített emelések tarthatatlanok lettek volna az államháztartási hiány túllépése nélkül. Ezért dolgoztak ki új tervezetet.
 
A Mediafax hírügynökség szerint Cioloș zokon vette, hogy Costea hétfőn lemondásával fenyegetőzött, holott a kormány amúgy is visszavonta volna a vitatott sürgősségi rendeletet. A kormányszóvivő szerint nem szakadnak meg a tárgyalások a közalkalmazotti fizetéseket szabályozó törvényről.
 
Ana Costea remek szakértő, nagyrabecsült egyetemi tanár, akit nem hagytak dolgozni – véli a PSD-s Adrian Solomon, a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke. Szerinte a miniszter és az egész kormány csapdába került, amikor szoros határidőket vállalt a közalkalmazotti bértörvény véglegesítésére, nyilatkozta Solomon, aki szerint Ana Costea felelősségteljes ember, aki ezt a játszmát már nem tudta vállalni.
 

Napirenden van a kormányátalakítás

Dacian Cioloș csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a május 1-jei ortodox húsvét után fogja elemezni minisztereinek teljesítményét. Costea az első miniszter a Cioloș-kormányból, aki távozik posztjáról.
 
Korábban Petre Tobă belügyminiszter lemondását is kérték a civil társadalom képviselői, amikor kiderült nem sokkal a Cioloș-kabinet megalakulása után, hogy az addig főrendőri tisztségben tevékenykedő Tobă valószínűleg másolta a doktori dolgozatát. A miniszter ennek ellenére nem mondott le, sőt Dacian Cioloș sem mentette fel.

Hirdetés