Belebukott a dohánystopba a törvény „anyja”

A szociáldemokraták – a korábbi tervekkel ellentétben – nem Aurelia Cristeát indítják Kolozsvár polgármesterjelöltjének.
Hirdetés

Meglepő bejelentést tett csütörtökön a Szociáldemokrata Párt kolozsvári szervezete: miután már mindenki biztosra vette, hogy Aurelia Cristea lesz az alakulat jelöltje a kincses város polgármesteri tisztségére, a párt visszavonta a képviselőnő jelöltségét – a bejelentést a Tariceanu-féle liberális párttal (ALDE) való szövetségkötés előzte meg.

Az új választási szövetség a polgármester-választáson Octavian Buzoianu üzletembert támogatja, aki nemrég függetlenkélnt jelentkezett be a városházáért folyó küzdelembe – tájékoztatta a sajtót Remus Lăpușan, a PSD kolozsvári szervezetének elnöke.

Aurelia Cristea leginkább azzal tűnt ki a román politikai életben, hogy ő volt a kezdeményezője a dohányzást zárt nyilvános terekben betiltó törvénynek. A jogszabályt ugyan sikerült elfogadtatni – bár valószínűleg módosítják a közeljövőben –, a képviselő asszony pozícióját azonban megingatta a saját pártjában, amelynek több vezetője (köztük Liviu Dragnea pártelnök) hevesen ellenezte a dohánystopot.

A kolozsvári szocdemek vezetője szerint döntésüket a választóikkal folytatott konzultációra alapozzák. „Aurelia Cristea asszony jelöltségének vége. (…) Megértettük, hogy nem nyerő szembe menni a választópolgárok akaratával. Megértettük a civil társadalom üzenetét”, jelentette ki Remus Lăpușan.

Hirdetés