Több mint 200 ezer román állampolgár él Nagy-Britanniában

Öt év alatt szinte megháromszorozódott azok száma, akik a szigetországba mentek dolgozni Romániából.
Hirdetés

2011 óta nagyjából 700 ezer európai vándorolt be Nagy-Britanniába, 49%-uk Lengyelországból és Romániából, 24 százalékuk Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából, áll abban a migrációs jelentésben, amelyet ma közölt a BBC. Az európai bevándorlók száma idén elérte a 3,3 milliót Nagy-Britanniában.

2011-ben mintegy 80 ezer román állampolgárt regisztráltak, számuk most már meghaladja a 220 ezret – áll a dokumentumban.
 
A kelet-európaiak masszív bevándorlásának nem egyetlen oka van, hangsúlyozza az Oxfordi Egyetem migrációkutató intézete, de meghatározó volt az euróövezeti válság vagy például a nagyon alacsony romániai fizetések. Ez a két ok jelen lesz a következő években is a jelentés szerint, mások, például a spanyolországi magas munkanélküliség, hamarabb meg fognak szűnni.
 
Nagy-Britannia júniusban népszavazást tart arról, hogy az ország bent maradjon-e az Európai Unióban. David Cameron kormányfő most már a tagság fenntartása mellett fog kampányolni, ígérte, mivel megegyezett az EU vezetőivel, hogy országa korlátozhatja az európai bevándorlók hozzáférését a brit szociális juttatásokhoz.

Hirdetés