„Elkóborolt” meglepetésvendéggel indított a Kolozsvári Magyar Napok

Bízvást állíthatjuk, hogy a kincses város legnagyobb magyar érdekeltségű rendezvénysorozatán idén erős lesz a felhozatal. Boldog 700. születésnapot, Kolozsvár!
Hirdetés

Mivel a címlapkép alapján már úgyis kitalálták, hogy ki az a meglepetésvendég, akivel a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata kedveskedett a Hintz-házban összegyűlt sajtómunkásoknak, kezdjük – klasszikust idézve – a legelején.

Gergely Balázs főszervező azzal indít, hogy az idei, augusztus 14. és 21. között tartott Magyar Napok több újdonsággal szolgál majd a nagyérdeműnek, és ez igaz is, mint kiderül. A „rendkívüli készültséget” leginkább az indokolja, hogy Kolozsvár idén augusztus 19-én tölti be a hétszázadik életévét, városi rangban. Ehhez kapcsolódik a rendezvénysorozat mottója is (amely az eddigiek közül a személyes kedvencünk: „A hétszázát!”). A születésnapra különleges műsorcsomaggal készülnek, amiből egyelőre annyit tudtunk meg, hogy Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját is bemutatják majd a Főtéren, több más, egyelőre meglepetésnek szánt ünnepi műsorszám mellett.

Szabó Lilla programigazgató elmondta, hogy idén megújul a fesztivál honlapja, és lesz magyarnapos applikáció is.

Szabó Lilla, Gergely Balázs és Horváth Anna|Fotók: Fall Sándor

Horváth Anna alpolgármester a tavalyihoz hasonló költségvetés-növekedésről ugyan nem tudott beszámolni (tavaly duplájára nőtt a KMN városházi támogatása), de egy enyhébb, 20 százalékosról igen. Kolozsvár polgármesteri hivatala ugyanis idén 360 ezer lejjel finanszírozza a rendezvénysorozatot, amely időközben egyfajta franchise-zá nőtte ki magát, mert kiegészült a Gyalui Várkert Fesztivállal és a Téli Fesztivállal.

Az egyik újdonság az lesz, hogy az eddigi két koncerthelyszínhez – a Főtér és a Farkas utca – társul egy harmadik is: a Fogoly utca átalakul korzós, teraszos, kávéházi hangulatú térré, itt tartják majd az igényesebb, dzsesszes-bluesos fellépéseket, és itt találkozhat a közönség a Cseh Tamás Program égisze alól kikerülő fiatal magyarországi zenekarokkal is.

Ha már koncertek, akkor lássuk a medvét, avagy (Oszkárrrr!) a hollót:

• augusztus 16-án, kedden a Fogoly utcában a keményrocké a terep, a Moby Dick húzza a metálosoknak, a Főtéren a Knock Out mutatja be új lemezét és Nagy Feró zúzza a Beatricével;

• augusztus 17-én, szerdán Napoleon Boulevard, Budapest Bár, Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája változatos helyszíneken;

• augusztus 18., csütörtök: a már hagyományos Szent István napi néptánctalálkozó, illetve a Zenevonat produkció keretében az Abrakazabra együttes, az LGT három tagjával: Somló Tamással, Karácsony Jánossal és Solti Jánossal;

• augusztus 19-én, pénteken a már említett operaelőadás és egyéb szülinapi nyalánkságok, plusz Ivan and the Parazol;

• augusztus 20-án, szombaton igazi sztárparádé: kezd Ferenczi György és a Rackajam, majd Ákos mutatja be, milyen a popzenei princípium;

• augusztus 21-én, vasárnap pedig Keresztes Ildikót követően a főtéri színpadra lép az Omega.

És ezen a ponton, totális meglepetésvendégként besétál a színre Kóbor János, az Omega frontembere. Véletlenül erre járt, mondja, és igyekezett észrevétlen maradni, de az imént volt a Szent Mihály templomban, és ott felismerték.

Hirdetés

Meglepetés! Kóbor János besétált, és rögtön bemutatkozott az alpolgármester asszonynak

Miután helyet foglal, az esemény átvált laza, oldott hangulatú Omega-sajtótájékoztatóba. Kóbor – akiről aligha mondanánk meg első ránézésre, hogy 73 éves – anekdotázva idézi fel romániai koncertélményeit, elmondja, hogy a 70-es évektől már jártak az országban, de leginkább Bukarestben és más Kárpátokon túli nagyvárosokban: Erdélybe Brassónál „beljebb” nem jöhettek, bár később eljutottak Temesvárra, Aradra, Marosvásárhelyre.

Mivel ez lesz az Omega első fellépése Kolozsváron, igazi nagyszabású show-val készülnek: ezt az is indokolja, hogy a zenekar idén szeptemberben tölti az 55. évét, és ezt ugyan megünneplik egy új, Testamentum című stúdiólemezzel, de Kolozsvárra nem ezt hozzák el, mert tisztában vannak vele, hogy az Omega teljes pályafutását felölelő produkciót várnak tőlük.

„Sajnos van egy másik, szintén elég jó együttes, a Rolling Stones, amely ott liheg a nyakunkban, de amíg ők bírják, mi sem hagyjuk abba” – jelenti ki.

És erre tényleg csak annyit tudunk mondani, hogy: a hétszázát!

Hirdetés