Holokauszttagadási botrány egy rangos román könyvesbolt körül

A „világtörténelem legnagyobb hazugságának” nevezte a holokausztot könyvében egy szociológus, aki állítólag a SRI tartalékos hírszerzőtisztje.
Hirdetés

Holokauszttagadásért jelentette fel az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a legfőbb ügyésznél Vasile Zărnescu állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet, aki múlt héten megjelent könyvében a „világtörténelem legnagyobb hazugságának” nevezte a holokausztot – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál.

A „Holokauszt – ördögi rémmese” című vaskos, csaknem ezer oldalas könyvet

99,5 lejért forgalmazza a rangos bukaresti Mihai Eminescu könyvesbolt, és interneten is rendelhető.

A borítón látható fotón Zărnescu a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozik.

Az MCA a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy mind a DacoRomana kiadó, mind a Mihai Eminescu könyvesbolt fenntartás nélkül közreműködött egy olyan könyv megjelentetésében és forgalmazásában, amely „tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának – köztük másfélmillió gyermeknek – a létezését és halálát,

gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből”.

A legfőbb ügyészhez intézett levél külön felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Zărnescu a SRI tartalékos tisztjeként írja alá írásait. A Justitiarul.ro honlapon publikált önéletrajz szerint a 67 éves szociológus végzettségű Zărnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban politizált.

Hirdetés

Romániában 2002 óta büntetik a holokauszt tagadását. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint a holokauszt következményeinek „nyilvánvaló minimalizálásáért” is

hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár.

Az állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért. Egy tavalyi felmérés szerint Romániában a felnőtt lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a „zsidók németek általi kiirtását” érti alatta.

Hirdetés