Nem csupán Kövesit figyelték meg az exmoszadosok

Már régóta vizsgálódnak Romániában.
Hirdetés

Nem Laura Codruța Kövesi volt az egyetlen magas rangú romániai személy, akiről adatokat gyűjtöttek az izraeli Black Cube magánnyomozó iroda munkatársai – állítják bukaresti sajtóorgánumok a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az értesülések szerint az akció már mintegy másfél éve tart, és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze mellett még közel húsz, a kormányhoz közel álló személyt figyeltek meg.

A két őrizetbe vett nyomozóról, Ron Weinerről és David Geclowiczról az Israel Hayon honlap azt írja, hogy katonai szolgálatukat az izraeli hadsereg 8200-as egységénél végezték, amely egy elit hírszerző egység, majd ezt követően a zsidó állam hírszerzésének, a Moszadnak is dolgoztak.

A Cancan című bulvárlap egyébként letartóztatásuk körülményeiről azt írja, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) már Romániába érkezésük pillanatától, március 27-étől megfigyelés alatt tartotta őket. A két férfi a bukaresti Marriott hotelben szállt meg, a SRI pedig mindent tudott róluk, mivel rácsatlakoztak a szálló biztonsági kameráira.

Weiner és Geclowicz vélhetően gyanút fogott, mivel április 2-án kijelentkezett a szállóból. Azonban nem jutottak messzire: abban a pillanatban, ahogy beléptek a forgóajtóba, azt a recepcióról kikapcsolták, és civil ruhás nyomozók jelentek meg, akik aztán őrizetbe vették őket.

Hirdetés

Mint megírtuk, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyészség (DIICOT) kiderítette, hogy a Black Cube alkalmazottai feltörték három, a DNA-főügyészhez közel álló személy internetes postafiókját, és telefonhívásokkal zaklatták őket. Céljuk állítólag az volt, hogy lejárató, korrupcióra utaló adatokat gyűjtsenek Kövesiről.

A Black Cube viszont azt állítja: a román kormányhoz, illetve kormányzati intézményekhez kapcsolódó korrupciós ügyekben folytatott nyomozást, és két munkatársukat azt követően tartóztatták le, hogy fontos felfedezéseket tettek.

Hirdetés