Románia leggazdagabb embere is panamázott

Mert miért pont ő ne tette volna.
Hirdetés

Az egykori teniszcsillagból Románia egyik legsikeresebb üzletemberévé és leggazdagabb emberévé avanzsált Ion Ţiriac neve is felbukkant a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrányban.

Az oknyomozó Rise Project szerint Ţiriac az elnöke a Panamában bejegyzett Puma Foundation nevű magánalapítványnak, amely az egykori sportoló nagy romániai üzleteinek „végső haszonélvezője”. Az alapítvány igazgatótanácsának négy másik tagja Ţiriac régi jó barátja és vadászkollégája, Klaus Mangold, a DaimlerChrysler csoport korábbi vezérigazgatója, Nicolai Mîndrilă, aki Ţiriac ügyvédje, Rodica Ţiriac, az üzletember húga, valamint Ion Ion Ţiriac, a fia.

Ion Ţiriac nem válaszolt a Rise Project megkeresésére, de szerdán egy televíziós műsorban azt mondta: nincsenek bankszámlái Panamában, csak egy alapítványa, de ennek tevékenységéről nem kívánt beszélni. Csak annyit mondott, az alapítvány már harminc éve megvan, a kedvező adófeltételek miatt jegyezték be Panamában és tevékenysége teljesen legális. Hozzátette: Romániai üzleti tevékenysége után törvényesen befizeti az adót az államkasszába, szó sincs adócsalásról.

Az üzletember ügyvédje szerint a Puma Foundation Ion Ţiriac egyfajta „pénzügyi végrendelete”. Ţiriac minden pénzügyi tranzakciójának végpontja ez az alapítvány, a román hatóságok pedig tisztában vannak ezzel. Az igazgatótanács tagjainak csak az üzletember halála után lesz majd feladatuk, hogy rendezzék a vagyont, Ţiriac utasításai szerint – mondta Nicolai Mîndrilă.

Hirdetés