Fiatalok, válaszoljatok őszintén

Hány tanórát szeretnétek hetente? Ki akartok menni külföldre dolgozni? Véglegesen? Szavaznátok 18 éves korotok előtt?
Hirdetés

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel, beszélnek át, és válaszolnak meg mintegy 2500-3000 fiatallal az RMDSZ ifjúsági szervezete, a MIÉRT és a középiskolás diáktanácsokat összefogó MAKOSZ önkéntesei a Rólad szól közéleti karavánon.

Szólj bele az oktatásba! Pofázz bele a politikába! Ne tartsd magadban! – ezekkel a szlogenekkel indul holnap a roadshow Kolozsváron, amellyel 32-35 településre szeretnének eljutni, és minden településen legalább két tartalmas beszélgetést megejteni: egyet középiskolásokkal, egyet 18 éven felüli fiatalokkal: egyetemistákkal, munkavállalókkal, vállalkozókkal.
 
A karaván-roadshow-buli-csoportbeszélgetés úgy zajlik, hogy beszélgetésenként 40 fiatal kap egy-egy, zárt hálózatba kötött táblagépet, és a moderátor által felvetett, majd a csoportban kibeszélt kérdésekre ezeken a táblagépeken jelölik be a választ, természetesen anonim módon. Az illető csoportban összesített válaszokat egy nagyképernyőjű tévén követik maguk a beszélgetők is. A kérdéseket oktatási szakértők, szociológusok állították össze, ők is fogják majd összesíteni és elemezni a válaszokat.
 
A szervezők azt remélik, hogy nemcsak az oktatási, közéleti, gazdasági, családalapítási stb. kérdések, hanem a technika egyszerűsége és egyféle személytelensége is arra ösztönzi majd a fiatalokat, hogy őszintén válaszoljanak, és bátran fejtsék ki a véleményüket azalatt a másfél-két óra alatt, amíg egy-egy ilyen beszélgetés tart – mondta Geréd Imre, Kolozsvár legfiatalabb városi tanácsosa.
 
Erős László fogja vezetni a beszélgetéseket | Fotók: Szabó Tünde
 
Erős László fogja vezetni a beszélgetéseket | Fotók: Szabó Tünde
 
A MIÉRT több legyet remél ütni a 40 tablettel:
  • azokat is megszólítaná, akik nem szálltak be egyetlen ifjúsági szervezetbe sem;
  • kiderítené, mi az, ami érdekli a fiatalokat, és egyúttal be is kapcsolja őket a közösség életébe;
  • szociológusok által is mérhető adatokhoz jut a fiatalok preferenciáiról;
  • ifjú és ifjúsági politikusok elé tudja tenni az összesített óhajokat-sóhajokat;
  • talán rekrutálni is tudnak majd a Magyar Ijfúsági Értekezlet tagszervezetei, mivel az RMDSZ 500 helyet ajánlott fel a MIÉRT-eseknek a júniusi önkormányzati választások jelöltlistáin.
Egyébként azért indítják most a roadshow-t, mert mostanra készültek el a kérdések és a táblagépeken futó szoftver, de a hat hét során ki szeretnék használni a választási kampányt is, amely reményeik szerint inkább felkelti a fiatalok érdeklődését a közéleti kérdések iránt. A MIÉRT-nek jelenleg 342 önkormányzati képviselője és polgármestere van, és ennél máris több jelöltje júniusra – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, aki most is hangsúlyozta, hogy a politikának és MIÉRT-nek nem a szervezeti struktúrára, hanem az emberekre és az ő valós problémáikra, igényeikre kell, hogy koncentráljon.
 
A megcélzott 35 település között természetesen szerepelnek a megyeközpontok, de kisebb városokba is megy majd a konzultációs karaván. A középiskolákban a MAKOSZ és a diáktanácsok szervezik meg a digitálisan (is) stimulált beszélgetéseket, a 18 évnél idősebbek saját településük MIÉRT-tagszervezeténél jelentkezhetnek, ha részt szeretnének venni a beszélgetésen. 
 
Hogy a karaván mikor ér hova, azt a konzultáció honlapján, a helyi sajtóban és a Facebookon lehet majd követni, mert ezeken a platformokon is toboroznak majd a közéleti kibeszélőshow-ba. Mi több, valamilyen módon beszáll majd a buliba Dezső Bence is, a tinédzserek sepsiszentgyörgyi YouTube-sztárja.
 
A Rólad szól kérdéseire bárki válaszolhat majd online, ha lejárt a karaván.

Hirdetés