Újabb korrupciós ügyben indított eljárást a DNA Liviu Dragnea ellen

A PSD két alkalmazottja is jogtalanul kapta fizetését a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságtól.
Hirdetés

Újabb ügyészségi vizsgálat indult Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen, akit hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással gyanúsítanak. A korrupcióellenes ügyészség szerdán közölte Dragneával, hogy vizsgálatot indított ellene egy olyan ügyben, amelyben a volt felesége is érintett.

A vádhatóság korábban bűnvádi eljárást indított a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője és több alkalmazottja ellen – köztük Dragnea volt felesége ellen –, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2006 és 2013 között elnézték és lehetővé tették, hogy négy alkalmazottat az intézmény csak papíron fizessen, úgy, hogy

valójában nem dolgoztak a gyermekvédelmi szakhatóságnál.

A PSD elnökének a vádhatóság konkrétan azt rója fel, hogy 2006 és 2012 között, amikor a Teleorman megyei önkormányzat elnöki tisztségét töltötte be, közokirat-hamisításra és hivatali visszaélésre bujtotta fel a szakhatóság vezetőjét, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság által fizetett két alkalmazott valójában a PSD székházában dolgozhasson, miközben bérüket a szakhatóságtól kapták. Dragnea akkor a PSD Teleorman megyei szervezetének elnöki tisztségét is ellátta.

Dragneát már elítélték tavaly májusban egy korrupciós perben. Akkor első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert az államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait annak érdekében, hogy az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt érjenek el, ami Traian Băsescu akkori elnök leváltásához vezetett volna. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.

Hirdetés