Hivatalos: diszkriminálta a háromszéki lányt a kolozsvári gyerekkórház és az orvos

Megbírságolta a CNCD a gyerekkórházat és a kezelőorvost is.
Hirdetés

A kolozsvári sürgősségi gyermekkórházra 2000 lejes, Ioan Dobrescu orvosra pedig 1000 lejes pénzbírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsa.

A CNCD honlapján közzétett, szerdán született határozat szerint a februárban lábsérüléssel kórházba szállított háromszéki iskolás lány és hozzátartozói hátrányos megkülönböztetés ldozatai voltak a kórház és az orvos hibájából. A törvényes előírások szerint a sértetteknek jogukban állt „tiszteletteljes” tájékoztatást kapni anyanyelvükön vagy egy másik, általuk ismert nyelven tájékoztatást kapni a páciens egészségi állapotáról.

A kórházat ugyanakkor arra kötelezi a CNCD, hogy alkalmazza a betegek jogairól szóló 2003/46-os törvény vonatkozó előírásait.

Ezen kívül mind az orvosnak, mind pedig a gyerekkórháznak a médiában közölnie kell a CNCD-határozat összefoglalóját.

Hirdetés

A 17 éves olaszteleki lány egy népdalversenyen vett részt februárban Kolozsváron, amikor elütötte egy autóbusz és megsérült a lába. A sürgősségi gyerekkórházba vitték, ahol azonban Ioan Dobrescu orvos megalázóan beszélt vele és hozzátartozóival, mivel a háromszéki család nem tudott jól románul. Az ügyben az RMDSZ tett panaszt a CNCD-nél.

Részleteket a történtekről itt olvashat.

Hirdetés