A választások napján népszavaztat Várad

A bihari megyeszékhely helyi tanácsa jóváhagyta a Váradszentmártonnal való egyesülésről szóló harmadik referendum kiírását.
Hirdetés

Az RMDSZ és a PSD ellenszavazata ellenére Nagyvárad helyi tanácsa csütörtökön hosszas vita után megszavazta, hogy a helyhatósági választások napján újabb népszavazást tartsanak a Váradszentmártonnal való egyesülésről. A június 5-i népszavazás ötletét nem támogatták sem az RMDSZ, sem a PSD tanácsosai, a PNL-nek sikerült egyedül átvinnie a kezdeményezést a tanácson.

Ez a harmadik alkalom, amikor Ilie Bolojan polgármester nekifut a népszavaztatásnak. Az első két alkalommal Nagyváradon nem sikerült elérni az érvényességhez szükséges küszöböt, de az elöljáró bízik abban, hogy a helyhatósági választások miatt nagyobb lesz a részvételi arány. Az Országos Választási Iroda várhatóan jövő héten véleményezi a referendum megszervezésének lehetőségét.

A Maszolnak nyilatkozó Ritli László Csongor RMDSZ-frakcióvezető szerint nem lehet majd ugyanabban a helyiségben megszervezni a polgármester-választást és a népszavazást, ezért anyagi vonzata is van az újabb próbálkozásnak. A két eddigi referendum összesen 900 ezer lejbe került a városnak.

Hirdetés