Újabb három év jöhet Laura Codruța Kövesivel

Az igazságügyi miniszter ismét őt javasolja a korrupcióellenes ügyészség élére. Iohannison múlik a kinevezése.
Hirdetés

Raluca Prună igazságügyi miniszter kedden elküldte azt a levelet Klaus Iohannis államelnöknek, amelyben újabb mandátumra javasolja Laura Codruța Kövesit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.

Kövesi 2013 óta tölti be ezt a tisztséget, de mandátuma – amely három évre szól – hamarosan lejár. A törvény értelmében a DNA vezetője egyszer újrázhat (vagyis két mandátumot vihet végig). A korrupcióellenes ügyészség főügyészét az igazságügyi miniszter javasolja tisztségébe, és a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) beleegyezésével az aktuális államfő nevezi ki. A CSM egyöntetűen támogatja Laura Codruța Kövesi újabb DNA-vezetői mandátumát.

Kövesi azt ígéri, folytatni fogja az eddigi kíméletlen fellépést a korrupció ellen, és szigorítaná a vagyonelkobzásokra vonatkozó szabályozást is. Meghallgatásán azt is leszögezte: egy újabb mandátum esetén továbbra is elutasítja majd az ügyészek megfélemlítését vagy lejáratását célzó akciókat.

Laura Codruța Kövesi vezetése alatt a DNA az ország egyik legnépszerűbb (ugyanakkor legrettegettebb) intézményévé nőtte ki magát, rekordszámú ügyben indítottak vizsgálatot – és ha Kövesi marad az élén (és lehet hinni az ígéreteinek), ez a tempó vélhetőleg nem hagy alább a következő években sem.

Hirdetés