Az Aferim! letarolta a hazai filmszakma díjait

Összesen 13 díjat kapott Radu Jude cigány rabszolgákról szóló filmje a tizedik Gopo-gálán.
Hirdetés

A Radu Jude által rendezett Aferim! című film nyerte a legtöbb díjat a román filmszakma legrangosabb eseményének számító X. Gopo-gálán – közölték kedden a szervezők.

Az Aferim! összesen 13 díjat kapott, és a legfontosabb elismeréseket is elhódította, így megnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó kitüntetést. Ezen kívül a legjobb forgatókönyvért, a legjobb vágásért, a legjobb díszletért és a legjobb jelmezekért járó díjakat is az Aferim! kapta.
 
Teodor Corban és Alexandru Dabija színészek megnyerték a legjobb férfi főszereplőnek és mellékszereplőnek járó elismeréseket, Mihaela Sarbu színésznő pedig a legjobb női mellékszereplőnek ítélt díjat kapta meg az Aferim!-ben nyújtott alakításáért.
 
A film sikere nem volt meglepetés, hiszen az Aferim! kapta a legtöbb jelölést a gála előtt. A román filmszakmában Radu Jude alkotásának volt tavaly a legnagyobb nemzetközi sikere, Ezüst Medve díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
 
A román filmdíjakra összesen öt játékfilm kapott jelöléseket, ezek között volt a Tudor Giurgiu által rendezett, Miért én? című alkotás, amelynek vágóját, Lemhényi Rékát a legjobb vágásért járó díjra, jelmeztervezőjét, Szélyes Andreát pedig a legjobb jelmezekért járó elismerésre jelölték.
 
A jelöltek között volt még Péter Hilda színésznő, aki a legjobb női főszereplő díjáért szállt versenybe a Florin Serban által rendezett, Box című filmben nyújtott alakításáért.
Hirdetés