Bírósági felügyelet alatt a Colectiv tulajdonosai

A bíróság enyhítette a tragédia felelőseivel szembeni szigort.
Hirdetés

A bukaresti törvényszék jogerős döntése értelmében házi őrizet helyett bírósági felügyelet alá kerülnek a Colectiv klub tulajdonosai, valamint a tűzijátékot engedélyező pirotechnikai cég vezetői.

Alin Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu klubtulajdonosokat gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával november 3-ánvették őrizetbe a hatóságok. Az ügyészek szerint a bukaresti klubban azért történhetett meg a 64 emberéletet követelő tragédia, mert a tulajdonosok megengedték, sőt bátorították, hogy a helyiség kapacitásánál jóval többen menjenek el a Goodbye to Gravitykoncertjére, a helyiségnek csak egyetlen kijárata volt, és engedték tűzijáték beszerelését is tűzveszélyes körülmények között: anyagi megfontolásból és törvényt sértve gyúlékony szivaccsal hangszigetelték a klubot.

Az engedélyek alapján mindössze 80-anvehettek volna részt az ominózus koncerten, ehelyett mintegy 400 személyt engedtek be a szervezők. Az ügyészek egyébként lefoglalták a klubtulajdonosok vagyonát.    A pirotechnikai cég vezetőit azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyták a helyre vonatkozó biztonsági előírásokat, és megsemmisítették a nyomozásban rájuk nézve terhelő bizonyítékokat.

Hirdetés