Beismerte a párizsi rémtetteket Abdeslam

Meg Brüsszelben is robbantott volna, de aztán elfogták. De a kollégái helyette is cselekedtek.
Hirdetés

Beismerte Salah Abdeslam, hogy ő is részt vett a tavaly novemberi, 130 ember életét követelő párizsi terrortámadások megszervezésében. Az egy héttel ezelőtt letartóztatott iszlamista tanúvallomását a BFMTV szerezte meg. Eszerint beismerte, hogy ő bérelt autókat és szállodai szobákat a terrorkommandó tagjainak, és ő fuvarozta a helyszínre őket. Neki a Stade de France stadionban kellett volna felrobbantania magát, de végül meggondolta magát, és nem robbantott. Állítása szerint az akciót Abdelhamid Abaaoud tervelte ki, akit egy rajtaütés során lelőttek.

Egyébként pénteken kiderült:

a belga rendőrség már decemberben tudta, hol tartózkodik a szökésben levő Abdeslam, de az információ nem jutott el a terrorelhárításhoz.

Az is kiderült, hogy Abdeslam Brüsszeli merényletekre készült. A VRT belga közszolgálati név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és két társa több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket tervezett, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el.

„A terroristák ugyanazt a forgatókönyvet tervezték, mint Párizsban” – közölte a VRT két nappal a két helyszínen elkövetett brüsszeli robbantásos merényletek után.

Sven Mary, Abdeslam ügyvédje délután kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

A Politico című hírportál később arról tájékoztatott, hogy Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi péntek délutáni brüsszeli őrizetbe vétele és a kedd reggeli merényletek között eltelt időben. Ez annak ellenére így történt, hogy

a gyanúsított ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, amelyben robbanószerkezeteket és fegyvereket is tároltak.

Hirdetés

„(Abdeslam) nagyon fáradtnak tűnt, az előző nap műtötték meg” – mondta az ügyet jól ismerő egyik tisztségviselő. Egy másik illetékes hozzátette, „nem gondoltak a kedd reggeli történtek lehetőségére”.

A feltételezett terrorista ügyvédje megerősítette, hogy csak egy rövid kihallgatásra került sor a védence őrizetbe vétele és a támadások közti időben.

A belga hatóságok egyébként csütörtökön este, illetve pénteken reggel összesen hét személyt vettek őrizetbe a keddi brüsszeli terrortámadások kapcsán.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be csütörtök este, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette és 316-an megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban. A tárcavezető tájékoztatása szerint 121 embert még kórházban ápolnak, közülük 63-an intenzív ellátásra szorulnak.
 

Hirdetés