Microsoft-ügy: megszülettek az első ítéletek

11 millió eurós vagyonelkobzás és 2-3 éves börtönbüntetések a minisztereknek és üzletembereknek.
Hirdetés

A kilenc volt minisztert és több egymást követő kormányt is érintő, számítástechnikai közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben tavaly első körben négy gyanúsított ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ebben a perben hozott alapfokon a megszokottnál enyhébb ítéleteket a bíróság, méltányolva azt, hogy több vádlott is beismerő vallomást tett, és megnevezte bűntársait.

  • Gabriel Sandu volt távközlési miniszter két év letöltendő, 
  • Gheorghe Ștefan, Piatra Neamt volt polgármestere 3 év letöltendő, 
  • Dorin Cocoș üzletember két év letöltendő, 
  • Dumitru Nicolae üzletember pedig másfél év felfüggesztett 
börtönbüntetést kapott. A bíróság négyüktől összesen 11 millió eurónyi vagyonelkobzást is elrendelt. A DNA azt állította: a vádlottak 27 millió euróval károsították meg a román államot. Az ítélet nem jogerős.
 
Az ügyészek szerint a bukaresti oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.
 
A per tárgyalása közben a vádlottak arról vallottak, hogy a 2009-ben Romániában kormányon lévő jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL) választási kampányát finanszírozták azokból a kenőpénzekből, amelyek a Microsoft-ügyben cseréltek gazdát. Traian Băsescu volt államfő korábban úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy választási kampányához a PDL bűncselekményekből származó pénzt használt volna.
 
A DNA szerint mind a Microsoft-szoftverek vásárlásakor (2004-ben), mind a lejárt licencek megújításakor (2009-ben) a szoftvercég által felajánlott 15-20 százalékos árengedményt az üzletben részt vevő cégek vezetői jutalék gyanánt zsebre tették, illetve a politikai döntéshozók megvesztegetésére fordították
 
2004-ben az Adrian Năstase vezette szociáldemokrata (PSD) kormány volt hatalmon, 2009-ben pedig a PDL-PSD nagykoalíció, majd a PDL kisebbségi kormánya állt az ország élén Emil Boc (PDL) miniszterelnök vezetésével.
 
A Microsoft-ügyben – a most elítélt Gabriel Sandun kívül – további nyolc volt miniszter ellen folyik bűnvádi eljárás, ellenük nem emelt még vádat a DNA. 
Hirdetés