Bukaresti kerületi polgármestert vitt el a DNA

A hat kerületi polgármester közül Neculai Onțanu már az ötödik, akit őrizetbe vesz a korrupcióellenes ügyészség.
Hirdetés

Megvesztegetés elfogadása és pénzmosás gyanújával őrizetbe vette szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Neculai Onțanut, Bukarest második kerületének polgármesterét. Ő már az ötödik a főváros 2012-ben megválasztott hat kerületi és főpolgármestere közül, aki korrupciógyanú miatt került rács mögé.

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) főtitkári tisztségét betöltő Onțanu állítólag több mint 80 ezer négyzetméternyi államosított bukaresti telek visszaszerzését könnyítette meg egy üzletembernek 2006-2007-ben, ennek fejében pedig egy 1500 négyzetméteres bukaresti telket fogadott el megvesztegetésként. 
 
Az akkor négymillió eurót érő ajándék átvételében és értékesítésében a DNA szerint közvetítők játszottak szerepet: többek között az a Loredana Claudia Radu ügyvéd, aki Victor Ponta jogi képviseletét látja el a volt miniszterelnök nemrég kezdődött korrupciós perében.
 
A 2012-es választásokon Bukarest hat kerülete közül ötben az akkor kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) polgármesterjelöltjei szereztek mandátumot, a második kerület volt az egyetlen kivétel, ahol – a kormánykoalícióban szintén részt vevő – UNPR jelöltje győzött, a kerületet 2000 óta vezető Neculai Onțanu személyében.
 
Az UNPR idén is őt akarta indítani, a PSD is támogatta, vagyis nem szándékozott ellenjelöltet indítani. Ez szerda este megváltozott, a PSD közleményben tudatta, hogy saját jelöltet indít a kerület polgármesteri tisztségéért a június 5-i önkormányzati választásokon.
 
A DNA az USL támogatásával függetlenként megválasztott Sorin Oprescu főpolgármester politikai pályáját is derékba törte, és négy kerületi polgármestert is hosszabb-rövidebb időre rács mögé küldött. Ítéletek még nem születtek ezekben az ügyekben. A négy éve megválasztott kerületi polgármesterek közül csak a harmadik és hatodik kerületi elöljárónak van esélye végigvinni mandátumát.

Hirdetés