Visszatérhet hivatalába Mezei János

Első fokon így ítélt a Hargita megyei törvényszék.
Hirdetés

Az ítélet szerint visszatérhet hivatalába Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, akinek az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt tiltották meg 2015 februárjában hivatala gyakorlását. A döntés ellen a hivatalos közlés után 48 órán belül fellebbezhet az ügyészség.

A romániai bíróságok portálján közölt keddi végzés megszünteti a polgármester bírósági felügyeletét, amely a romániai jogrendben rögzített legenyhébb kényszerintézkedési forma. A felügyelet alá helyezett személynek nem szabad elhagynia Romániát, nem szabad felvennie a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de akkor a DNA sikerrel fellebbezett a végzés ellen. A Magyar Polgári Párt (MPP) – melynek színeiben Mezei Jánost kétszer is polgármesterré választották – február végén azt közölte, hogy Mezei nem indul újabb mandátumért a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon.

Mezei János ellen 2015 január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Az eljárás során egy időre házi őrizetet rendeltek el ellene, majd előzetes letartóztatásba is helyezték. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert. A vádiratról részletesebben itt tájékozódhat.

Hirdetés