A törökök tavaly lekapcsolták az egyik brüsszeli robbantót

Elfogták, mert dzsihadistának tartották, és kitoloncolták. A belga hatóságok szerint nem tartozott az Iszlám Államhoz, és szabadon engedték.
Hirdetés

A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők Gaziantep városnál elfogták, majd 2015 júniusában kiutasították az országból – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.

Elmondta, hogy Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet külföldi állampolgárságú harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de mivel azok nem tudták kimutatni a csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, és később szabadon engedték a férfit.
 
Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről. A török államfő ugyanakkor azt nem pontosította, hogy miként került a kitoloncolt személy Hollandiából Belgiumba.
 
Az Anadolu török állami hírügynökség információ szerint a szóban forgó dzsihadista az a belga állampolgárságú Ibrahim el-Bakraoui (a fotón középen) volt, aki a brüsszeli repülőtéri támadók egyikeként felrobbantotta magát.
 
A török elnök hangoztatta: a terrorszervezetek között nincs különbség, ahogy nincs különbség az isztambuli, az ankarai és a brüsszeli terrortámadások között sem. Szerinte a világnak újra kell definiálnia a terrorizmus fogalmát.
 
Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el terrorakciókat az IÁ tagjai, legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember vesztette életét, és mintegy kétszázötvenen sebesültek meg. 
 
Az egyik helyszín a Zaventem nemzetközi repülőtér volt, amely azóta is zárva tart. Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a forgalom előtt – közölte szerda este a légikikötőt üzemeltető vállalat szóvivője. A légitársaságoknak addig alternatív megoldásokat kell választaniuk. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

Hirdetés