Terrortámadás Brüsszelben: az Iszlám Állam magára vállalta a merényleteket

Összesen 31 halott, több mint 200 sebesült.
Hirdetés

Cikkünk frissül

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott 

Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint 

– közölte a Politico hírportál európai kiadása.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

A CNN közlése szerint

az Iszlám Állam magára vállalta a brüsszeli merényleteket.

Az ISIS az iszlamista Amaq híroldalon jelentkezett közleményével.

A metróban is robbantottak

A brüsszeli metróban, a Maelbeek és az Art Lois állomások között is robbanás történt, az európai intézmények székházainak közelében. A Le Soir című belga lap a metrótársaság közlése alapján úgy tudja, a metrórobbantásban 15 ember meghalt, 55-en megsebesültek. A bomba egy metrókocsiban robbant, két állomás között.

Eredetileg több robbanásról érkeztek hírek, ez az információ utólag nem bizonyult igaznak.

Brüsszelben leállt a teljes tömegközlekedés, a legmagasabb terrorkészültségi riadó van érvényben, fegyveres katonák láthatók az utcákon.

 

#Explosions #bombing #brussels… – Sébastien Pepinster | Facebook

Explosions #bombing #brussels #maelbeek #terrorattack

Két robbanás a reptéren

Két robbanás történt kedden, helyi idő szerint 8 órakor a brüsszeli Zaventem repülőtéren.

A belga szövetségi ügyészség szerint a reptéri robbantásokban 13-an meghaltak, legalább 35 ember megsebesült.

Az ügyészség azt is megerősítette, hogy a reptéren öngyilkos robbantás történt.

A Belga hírügynökség szerint a robbanások előtt lövések is eldördültek és arab kiáltásokat is hallottak.

A brit Sky News szerint a robbanások az indulások várótermében történtek az American Airlines irodáinál. A közösségi médiában keringő fotókon és videókon kitört üvegablakok, leomlott mennyezet, romok, menekülő emberek láthatók.

A repülőteret kiürítették, az oda vezető vasúti közlekedés leállt, a repülőgépeket más repterekre irányították. A reptér gyakorlatilag megbénult, az összes járatot törölték meghatározatlan ideig.

Médiajelentések szerint a reptéren egy harmadik, fel nem robbant bombát találtak.

Hirdetés

 

Actu17 | Facebook

Bruxelles Vidéo quelques minutes après les explosions à l’aéroport #Zaventem. ►Plus d’informations à venir.

 

 

Két magyar sérült, román állampolgár nincs a sebesültek között

Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette, hogy román állampolgár nem sérült meg a robbantásokban, A brüsszeli magyar nagykövetség szerint viszont két magyar állampolgár is a sebesültek között van.

Megerősítik a biztonsági intézkedéseket

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain, a londonin, az amszterdamin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be. Magyarországon kettes fokozatú, magas terrorkészültséget rendeltek el. Nagy-Britanniában összeült a kormány válságtestülete, az Eurostar szuperexpressz sem közlekedik Brüsszelbe.

Brüsszel lebénult

A belga fővárosban teljesen leállt a közlekedés, az emberek gyalogosan közlekednek. A brüsszeli körgyűrű környékén bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. Brüsszelben nem lehet telefonálni sem, mivel összeomlott a mobilhálózat is.

„Fekete nap ez Belgium számára”

„Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség.

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Ünnepelnek az Iszlám Állam hívei

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

„Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe” – áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

„A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!” – írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: „Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény.”

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Hirdetés