Háromnapos nemzeti gyász Belgiumban

Mindenkit ellenőriznek az állomásokon, a brüsszeli reptér holnap is zárva lesz.
Hirdetés

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Charles Michel, Belgium miniszterelnöke mai második sajtótájékoztatóján a reggeli merényletek áldozatainak emlékére – írja a BBC online kiadása. 

Egyes hírforrások szerint 32-en, mások szerint 34-en veszítették életüket a két reptéri, illetve a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásban, 230-an megsebesültek. A reggeli robbantások utáni órákban további robbanások zaja hallatszott az elnéptelenedett városban: a bombaszakértők ellenőrzött robbantásokban semmisítettek meg egy harmadik reptéri bombaszerkezetet, egy bombát a Brüsszeli Szabadegyetem campusán, illetve több, gyanúsnak talált csomagot egyes állomásokon. A Brüsszeli Szabadegyetemen egész hétre felfüggesztették az oktatást.
 
Beindult valamennyire a tömegközlekedés a városban a metró kivételével, és előkészítették a teljes beindítását úgy, hogy holnaptól biztonsági emberek is utaznak a járműveken. Az informális kijárási tilalmat megszüntették, de a hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy legyenek nagyon óvatosak. 
 
Beindult a vonatközlekedés, Brüsszel központi állomásán mindenkit ellenőriznek a rendőrök. A hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, halasszák el az utazásukat, ha tehetik, illetve számítsanak hosszas sorbanállásra az állomásokon. 
 
A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt – közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.
 
A határokat is ellenőrzik, a belga-holland határon tíz kilométeres az autósor az egyik közúti határátkelőnél.
 
Már működnek a mobiltelefon-hálózatok, de a válságközpont azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy inkább sms-ekben kommunikáljanak. Egyes bankok nem nyitnak ki holnap.
 
Még vizsgálják, hogy a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak köze van-e a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz, ez ugyanis egyelőre nem bizonyított – közölte Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője. A hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak az ügyben, és arra kérték a sajtó munkatársait, hogy ne kövessék a terrorellenes egységek mozgását és tevékenységét.
 
A főügyész este elmondta, Brüsszel Schaerbeek nevű kerületében szögekkel dúsított robbanószerkezetre, vegyi anyagokra bukkantak a házkutatások során, és találtak egy ISIS-zászlót is.

Hirdetés