Magyarország megmenekült a baktériumfertőzött juhsajttól

Pedig európai élelmiszerbiztonsági riasztást is adtak ki a román termékre.
Hirdetés

Magyarországra nem szállítottak a feltehetően fertőzött román juhsajtból, amelyre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki pénteken – ezt válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és román piacon forgalmazott román juhsajt. Ezt követően a román állategészségügyi hatóság bejelentette, hogy elrendelte 20 tonna Argeș megyei Brădet tejtermék visszavonását a román piacról.

A Nébih jelenlegi ismeretei szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a termékekből, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.

A hivatal az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó (SC Brădet SRL) termékeinek fogyasztását nem javasolja.

Hirdetés

Amennyiben a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, a hivatal – többek között online felületein keresztül – haladéktalanul tájékoztatja a magyar vásárlókat.

A Nébih tájékoztatása szerint az E.coli baktériumtól történő megbetegedés forrása leggyakrabban nyers vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelést követően utószennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag lehet. Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.

Hirdetés