Főügyész: vádemelés lehet a kézdivásárhelyi „terrorügy” vége

Mi más is lehetne?
Hirdetés

Várhatóan vádemeléssel végződik a terrorizmussal gyanúsított kézdivásárhelyi fiatalok ügye – előlegezte meg Daniel Horodniceanu, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) főügyésze egy televíziós interjúban. A főügyész csütörtökön este a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: az általa irányított intézmény negyven, terrorizmussal kapcsolatos ügyben vizsgálódik, ezek nagy részéről azonban nem bizonyosodott be, hogy valóban terroristák állnának a háttérben.

A „kézdivásárhelyi személyek” ügye, illetve a craiovai iszlamista fiatal esete azonban más a főügyész szerint: utóbbiról például továbbra is azt feltételezik, hogy valóban radikalizálódótt.

„Ezeken az ügyeken dolgozunk, előrelépéseket értünk el, és azt hiszem, hogy bíróság elé kerülnek” – mondta Horodniceanu.

Azt is elmondta, hogy az alkotmánybíróság ítélete nyomán, amely alkotmányellenessé nyilvánította, hogy a Román Hírszerző Szolgálat folytasson lehallgatásokat a bűnügyi nyomozások során, már nem veszik igénybe a SRI munkatársainak segítségét, csupán a hírszerzés infrastruktúráját, az átállás pedig némi késedelmet okoz.

Hirdetés