A CNA-t is kiütötte a műsorvezető magyargyűlölete

Ha így folytatja, előfordulhat, hogy Klaus Iohannis államelnök odaadja Radu Banciunak a Románia Csillaga érdemrendet, amit Tőkés Lászlótól visszavont.
Hirdetés

Amint azt megírtuk, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 50 000 lejes büntetéssel sújtotta a B1 hírtelevíziót Radu Banciu műsorvezető magyargyűlöletet szító aranyköpései miatt.

A március 17-i tanácsi ülésen Radu Banciu lazán vállalta a felelősséget kijelentéseiért, írja az Adevărul, a Paginademedia oldalra hivatkozva.

Íme, pár „magyarbarát” aranyköpés az ominózus műsorokból:

„A magyarok vérbeli bosszúállók, benne van a vérükben, tehát születésükkor benne van a bosszú a génjeikben, ilyen fajták, mindet erre nevelik.” (Elhangzott a Lumea lui Banciu/Banciu világa című műsor 2015. december 2-i adásában.)

„Ebből a szempontból, figyelem, a világ összes magyar állampolgára a románság ellensége, vita nincs. Ne jöjjön nekem senki, hogy ez mese. Minden állampolgár tagadja ezt a  szerződést, melynek nyomán Magyarország elvesztette Erdélyt, ugye? Szerintük Erdély az övék.” (Elhangzott a Lumea lui Banciu/Banciu világa című műsor 2015. december 2-i adásában.)

„Ez is egyfajta ISIS, csak kisebb léptékben, mert mindenki a saját fajtájához húz. A magyar teljes valójában szélsőséges. Egy magyar se állíthatja, hogy ez nincs a génjeiben. Ha aktiválódik a gén, a magyar szélsőségessé válik. Lásd a határos országokkal levő viszonyukat, kivéve Ausztriát, de ott tudjuk, mik az okok.” (Elhangzott a Lumea lui Banciu/Banciu világa című műsor 2015. december 1-i adásában.)

„A magyarok nem túl szépek, rettenetesen néznek ki.” (Forrásmegjelölés nélkül.)

Az ülésen egyébként igen éles pengeváltások is zajlottak. A műfajban edzett tanácstagok is hüledeztek a műsorvezető beszólásai hallatán. Következzék a második csokor:

Radu Herjeu, a CNA tagja: „Huszonhat évnyi televíziózás alatt ritkán hallottam ennél súlyosabb xenofób diskurzust. Vadim Tudor sem folyamodott efféle általánosításokhoz. Az efféle érvelést nem tudom értelmezni. Azt hittem, hogy valamilyen szerepet játszik. Vannak, akik átesnek a ló másik oldalára a tévében, és stúdión kívül rendes emberek. (Banciu – a szerk.) fellépése az ülésen meggyőzött az ellenkezőjéről.”

Hirdetés

Radu Banciu, műsorvezető: „Személyes felelősséget vállalok a műsorban elhangzottakért. (…) Egy terrorista merénylet kísérletéről volt szó. A leleplezett terrorista merényletekről bármikor beszélünk.”

Dorina Rusu, a CNA tagja: „Nem tartom normálisnak, hogy egy állami intézmény képviselőiként azt kelljen hallgatnunk, hogy milyen csúnyák, szélsőségesek és gonoszak a magyarok.”

Radu Banciu: „Amit ön mond, az teljesen elfogadhatatlan. Ön téved. Én a tények ismeretében mondom, amit mondok. Egy terrorista merénylet áldozatai voltunk.”

Turos Lóránd, a CNA tagja: „Sajnos az Ön kisebbségekre vonatkozó elképzelései a 90-es évek szintjén leragadtak.”

Radu Banciu: „Ne nevezzen szellemi fogyatékosnak, megtiltom, hogy olyasmit adjon a számba, amit nem mondtam. Nem ragadtam le a 90-es évek szintjén.”

Hát így. És a jelenlegi helyzetből kiindulva feltételezhető, hogy amennyiben Radu Banciu ilyen vitézül folytatja – bünti ide vagy oda – még az is előfordulhat, hogy Klaus Iohannis államelnök odaadja neki a Románia Csillaga érdemrendet, amit Tőkés Lászlótól visszavont.

Hirdetés