Már nem vonzza a külföld a romániai fiatalokat?

Egy friss kutatás szerint a 14–18 éves romániai fiatalok közül már „csak” 16 százalék csomagolna.
Hirdetés

Minden generáció szembesül előbb-utóbb a kérdéssel: menni vagy nem menni? A társadalomtudósok éppen ezért időnként megkérdezik a fiatal nemzedék tagjaitól, hogyan vélekednek a kivándorlás kérdéséről, a válaszok pedig hol brutálisan sötét jövőt festenek, hol mérsékelt optimizmusra adnak okot. Az Open-I Research által végzett legújabb felmérés eredményei kapcsán ez utóbbi eset áll fenn. Az elemzők ugyanis pozitívan értékelik, hogy

a megkérdezett 14–18 évesek közül „csak” 16 százalék csomagolna, 84 százalék itthon maradna.

A kutatásról beszámoló közleményben a készítők megállapítják: a megkérdezett fiatalok többsége úgy gondolja, hogy Romániában mindenki a munkájának megfelelő bérezést kap, és itthon bárki sikeres lehet anélkül, hogy emigrálna. 73 százaléknyian válaszolták azt, hogy olyan munkát szeretnének, amellyel jobbra fordíthatják a romániai társadalom helyzetét. 84 százalék hisz abban, hogy munkáját érdemben fogják bérezni, 54 százalék szerint nepotizmus nélkül is előbbre lehet jutni.

Az oktatás kulcsfontosságú  a szakmai sikerekben, vallja a megkérdezettek 84 százaléka, de csupán 39 százalék hajlandó ezért olyan iskolán kívüli tevékenységeken is részt venni, mint például:

  • sport (27%),
  • művészet (25%),
  • környezetvédelem (23%),
  • tantárgyversenyek (23%).

A megkérdezettek közül inkább a 14–16 évesek vonzódnak a művészetekhez, 13 százalékuk vezet például blogot (internetes napló) vagy vlogot (videonapló).

Hirdetés

A kérdezőbiztosok csak olyan fiatalokat kérdeztek, akiknek a szüleik nem váltak el, illetve mindkét szülőjük él és szerepet vállal a gyermeknevelésben. Fontos volt számukra, hogy a megkérdezettek között ne legyen bántalmazott fiatal, vagy olyan, akinek valamelyik szülője alkoholista.

A kutatás 2015 szeptembere és októbere között készült az Educaţia Azi megbízásából, 357 városon élő fiatal megkérdezésével.

Hirdetés