Könnyebb lesz örökbefogadni

Több pénzzel ösztönzi az állam a két évesnél idősebb gyermekek adoptálását, és gyorsul az örökbefogadási eljárás.
Hirdetés

Az örökbefogadási eljárást egyszerűsítő, az elhagyott gyerekek adoptálását állami támogatással ösztönző törvénymódosítást fogadott el szerdán a bukaresti képviselőház.

A megszavazott tervezet szerint 
  • kétévesnél nagyobb gyerekek örökbefogadása esetén a szülő egy évig terjedő összeszokási szabadságra jogosult;
  • ennek időtartama alatt havi 1700 lejes állami támogatásban részesül;
  • a kiskorúak törvényszéke a beidézett biológiai rokon távolmaradását is úgy értelmezheti, hogy az illető hozzájárul a gyerek örökbeadásához;
  • lerövidül a periódus a lemondó nyilatkozat után, amely során a biológiai szülők meggondolhatják magukat;
  • az örökbefogadási képességről szóló tanúsítvány érvényességi ideje egyről két évre nő;
  • két évről egyre csökken annak határideje, hogy egy gyereket külföldiek is örökbefogadhassanak. 
Florica Chereches liberális képviselő a szavazás alkalmával elmondta: Romániában évek óta 60 ezer körül mozog az állami gondozásban lévő gyerekek száma. Évente ezer újszülöttet már a kórházban elhagynak a biológiai szülők. Az árvák közül tavaly szeptemberig mindössze 3800-at nyilvánított örökbe adhatónak a kiskorúak törvényszéke. Tavaly 562 gyereket fogadtak örökbe román és 11-et külföldi állampolgárok.
 
A gyermekvédelmi hatóság – önkéntes vagy hivatásos – nevelőszülőkre bízza az eltaszított, sok esetben már a szülészeten elhagyott gyerekeket. Ahhoz, hogy örökbe lehessen adni őket, a szakhatóságnak be kell szereznie – a negyedfokú rokonokig terjedően – egy-egy írásos lemondó nyilatkozatot a biológiai család minden elérhető tagjától. Ez sokszor elhúzódik, nagyobb gyerekeket pedig kevesen mernek örökbe fogadni.
 
A törvénymódosítást tavaly a szenátus is megszavazta, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Hirdetés