Engedély nélküli felvonulásért 10 ezer lejre büntették Izsák Balázst

Az SZNT elnöke a bíróságon fogja kérni a büntetésről szóló jegyzőköny érvénytelenítését.
Hirdetés

Nem rendelkezett engedéllyel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a felvonulásra a Székely Szabadság Napján, ráadásul csendháborításért is bepanaszolták a szervezőket, ezért 10 ezer lejre büntették őket. Izsák Balázs SZNT-elnök, a Siculitas Egyesület elnöke az Agerpresnek elmondta:  a bíróságon fogja kérni a büntetésről tanúskodó jegyzőkönyv érvénytelenítését, ugyanis a szervezők minden előírást betartottak.

Hangsúlyozta: minden szükséges dokumentumot időben átadtak a hatóságoknak, nem igaz tehát, hogy engedély nélkül gyülekeztek, mint ahogy a jegyzőkönyvben szerepel. Az SZNT-elnök  emlékeztetett, hogy 2014-ben már kaptak egy hasonló büntetést, mellyel a bírósághoz fordultak, de még abban az ügyben sem született ítélet.

Az engedély körüli zavart Lucian Goga, Maros megye prefektusa a Székely Szabadság Napja előtt néhány nappal keltette, amikor kijelentette: az SZNT szervezhet megemlékezést a székely mártírok emlékművénél, de ha felvonulást is akar tartani Marosvásárhely főterén, az a felvonulás engedély nélküli lesz.

Lucian Goga azzal magyarázta álláspontját, hogy a polgármesteri hivatal fellebbezése felfüggesztette a szervezők számára kedvező elsőfokú törvényszéki határozatot mindaddig, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyben. „Senkinek nem áll jogában a közrend megzavarása, Marosvásárhely felbolygatása” – fogalmazott akkor.

Hirdetés