320 kurd autonomistát vettek őrizetbe

Az ankarai támadással közvetlenül kapcsolatban eddig 13 embert vettek őrizetbe.
Hirdetés

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető 320 embert – köztük ügyvédeket – vettek őrizetbe a rendfenntartó erők Törökországban a vasárnapi ankarai robbantásos merénylet óta, közülük 41 embert előzetes letartóztatásba helyeztek – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szerdán.

A rendészeti szervek helikopteres támogatással csak Isztambulban 16 kerületben hajtottak végre rajtütéseket és tartottak házkutatásokat. Többeket egyetemi kampuszokon folytatott terrorpropagandának minősülő tevékenység miatt állították elő.
 
Az őrizetbe vételek azután kezdődtek, hogy Ankara belvárosában vasárnap 37 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet hajtottak végre. A kora esti órákban egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsi robbant fel a Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb fővárosi bevásárlóközpont közvetlen közelében.
 
Az akció elkövetője a belügyminisztérium szerint a PKK egyik 24 éves női tagja volt. Kifejezetten a támadással kapcsolatban eddig 13 embert vettek őrizetbe – közölte az NTV török hírtelevízió szerdán.
 
A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres harcot folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Hirdetés