Hová tűntek a szenátorok a parlamentből?

Választott honatyáink ma nem mentek be dolgozni. Nemcsak az RMDSZ nyolc szenátora, akik igazoltan hiányoznak a magyar nemzeti ünnepen, hanem a felsőház háromnegyede.
Hirdetés

A szenátorok háromnegyede hiányzott a román felsőház mai ülésének első feléről, amelyre éppen ők hívatták be Patriciu Andrei Achimaş egészségügyi minisztert, hogy ismertesse – egyebek mellett – az egészségügyben dolgozók egységes bérezéséről szóló tervezetet. A beszámoló eredetileg fél tízkor kellett volna kezdődjön, de ekkor még csak pár honatya lézengett a parlamentben. A napirenden szereplő első szavazás alkalmával alig 44-en adták le a voksukat. Tízre gyűltek össze éppen annyian (82-en ), hogy a felsőház határozatképes legyen.

Ha 1848-ban a magyar Országgyűlés a mostani román kormányhoz hasonló érdeklődést mutatott volna a köz ügyei iránt, valószínűleg soha nem születik meg a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pont. Nem csoda, hogy a tisztelt házban helyet (nem) foglaló honatyák neveit még a tájékozottabb kortársak sem ismerik. Ki fog így rájuk emlékezni 168 év múlva?

Patriciu Achimaş-Cadariu arról tájékoztatta a honatyákat, hogy a közeljövőben megnyitják a bukaresti Floreasca kórház felújított égési osztályát, melyet bár 2008-ban egyszer már átadtak, a Colectiv tragédiája alkalmával kiderült, hogy nem felel meg az égési sérültek ellátásához szükséges követelményeknek. A személyzetet Franciaországban képezték ki szorosan együttműködve a francia nagykövetséggel.  Az égési osztály hat kórteremmel fog működni, ezeket fokozatosan –  a személyzet képzéséhez ütemezve – fogják megnyitni a betegek előtt.

A RISE Project oknyomozói korábban egyébként megállapították, hogy az a vállalkozó nyerte a kórház égési osztályának felszerelésére kiírt közbeszerzést, aki Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármesterének a kampányát is finanszírozta.

Hirdetés