Biró Zsolt: jogegyenlőséget és autonómiát akarunk!

A szabadságharc évfordulója kitűnő alkalom ennek ismételt hangoztaatássára.
Hirdetés

Biró Zsolt szerint Románia 21. századi alaptörvényének az erdélyi románok által 1918-ban megígért teljes jogegyenlőséget és autonómiát kell szavatolnia a magyarság számára.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke egy hétfőn este tartott csíkszeredai rendezvényen beszélt erről, amelyen egyszerre ünnepelték a 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörését, és a párt nyolc évvel ezelőtti bejegyzését.

„1918-ban teljes jogegyenlőséget ígértek és autonómiát! Ezt kell szavatolnia Románia alaptörvényének a huszonegyedik században! Ezt kérjük, ezt kéritek ti, kedves barátaim, és mindig legyetek büszkék arra, hogy ezt megalkuvás és félelem nélkül vállaljátok” – szólt a párt önkormányzati képviselőihez. Kijelentette: a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszó ma is „célba talál” Erdélyben.

„Ma is másodrendű állampolgárokként kezelnek bennünket szülőföldünkön. Ma is megpróbálnak megfélemlíteni egy egész közösséget, ellehetetlenítik a közéleti szerepet vállaló vezetőiket, mindazokat, akik szót emelnek a közösségünket ért sérelmek kapcsán, szóvá teszik a jogtiprást. (.) A legnagyobb veszély, ami fenyeget, az az alkotmányosság és a törvényesség jegyében zajló politikai lejárató kampány. Nemzetbiztonsági kockázatot kiáltanak és kollektíven megbélyegeznek egy egész közösséget” – jelentette ki a pártelnök.

De most tényleg, a jelenlegi román politikumhoz és állami intézményekhez képest már a 19. század első felének osztrák birodalmi hatóságai is kezdenek egész jó fejnek tűnni.
Hirdetés

Biró Zsolt hozzátette, a támadások ellenére a közösségnek nem szabad megrendülnie. „Nem adjuk szimbólumainkat és nem adjuk anyanyelvünket, amitől most éppen egy úgynevezett nyelvhasználati törvénnyel próbálnak megfosztani” – folytatta. Felrótta, hogy Románia kettős mércével méri állampolgárait. Megemlítette, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az intézményi autonómiára hivatkozva szorítják korlátok közé a magyar nyelvű oktatást, ugyanakkor „az autonómia emlegetését is büntetnék egyesek”.

Biró Zsolt kijelentette szükség van az MPP-re az önkormányzatokban ahhoz, „hogy az autonómiázás ne puszta szólampuffogtatás vagy ne pusztán kampányszlogen legyen”.
 

Hirdetés