Máris van egy bűnvádi dosszié a Székely Szabadság Napja után

Egy bácsira csaptak le a hatóságok, „kiemelték a tömegből”.
Hirdetés

Bűnvádi eljárást indított az ügyészség a Székely Szabadság Napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozás egyik kovásznai résztvevője ellen – közölte ügyészségi forrásra hivatkozva hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Az idősebb férfi bűne az volt, hogy bicska volt nála.

Az érintett kovásznai személy az MTI-nek elmondta: személyes használatra volt nála a bicska. A csendőrség belekötött a nála levő székely zászló rúdjának hegyes végébe, ő pedig elővette a bicskát, hogy lefaragja a rúd hegyét. Az volt a veszte, hogy mindezt a csendőrök szeme láttára tette, akik azonnal intézkedtek, mivel a törvény szerint a zsebkés fegyvernek minősül. A büntető törvénykönyv szerint három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható az a személy, aki tömegrendezvényeken jogtalanul tart magánál vagy használ kést, vagy egyéb veszélyes tárgyat.

A férfi azt is hozzátette: a csendőrség több tucat székely zászlót vivő személyt tartóztatott fel a marosvásárhelyi tiltakozás területének a bejáratánál. Egyeseknek a zászlórúd hosszát, másoknak a vastagságát, megint másoknak pedig a hegyes végét kifogásolta. A megállított személyek csak rúd nélkül vihették be a zászlóikat a rendezvény területére.

Hirdetés

A bicskát elővevő férfit a helyszínen kihallgatta a csendőrség, majd bekísérték egy rendőrőrsre, ahol jegyzőkönyvbe vették a történteket. A több órás procedúra miatt az illető nem vehetett részt a tiltakozáson. Az MTI-nek elmondta, végül rendőrkocsival vitték a város főterére, mert nem indultak el addig a háromszéki autóbuszok, amíg ő is fel nem ülhetett.

Egyébként a hatóságok közvetlenül a március 10-i megmozdulás után közölték, hogy intézkedni fognak azokkal szemben, akik a főtéri tüntetés alkalmával törvénysértést követtek el.

Hirdetés