Iraki és román embercsempészeket kaptak el

Bűnszövetkezetként kezelik az öt személyt, ez súlyosbítja a tettüket. Nyár óta figyelték őket.
Hirdetés

Menekülteket, migránsokat Irakból Nyugat-Európába szállító embercsempész bűnszövetkezetet számolt fel a határrendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) – közölte pénteken a román határrendőrség.

A három román és két iraki állampolgár alkotta bűnszövetkezet fejenként 12 ezer dollárt kért a migránsoktól, hogy Nyugat-Európába juttassák őket. A csempészútvonal Irakból Törökországon, Cipruson, Bulgárián és Románián át vezetett. A végső célállomás Németország, Anglia, Svédország vagy Norvégia lett volna, ahol az átcsempészett emberek politikai menedékjogot akartak kérni.
 
A határrendőrség közlése szerint a menekültek turistavízummal léptek be Romániába. Az embercsempészek többféle illegális határátlépési módszert alkalmaztak, buszokba vagy teherszállító járművek utánfutójába rejtették őket, vagy hamis bolgár személyi iratokkal kísérelték meg az illegális határátlépést a román-magyar határon.
 
A közlemény szerint a román hatóságok már a tavalyi év közepe óta nyomoznak az ügyben, június és augusztus között 14 emberből álló, összesen négy csoportot tartóztattak fel a magyar-román határ nagylaki és a Temes megyei csanádi határátkelőjénél. 
 
A pénteki közlemény szerint a bűnszövetkezet tagjai ellen büntetőjogi eljárás indult. A közleményből nem derült ki, hogy az embercsempész bandának lehettek-e sikeres akciói is.

Hirdetés