Az útlevél is lehet személyi

Ha sikerül módosítani a törvényt, amely belföldön a személyi igazolványokhoz köti a személyazonosítást.
Hirdetés

Liberális képviselők és szenátorok egy csoportja olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek eredményeként belföldön is használhatnánk az útlevelünket hatósági igazoltatáskor, akárcsak a személyi igazolványunkat. 

A hatályos törvény szerint jelenleg érvényes személyi kártyánkkal, a régi típusú igazolványkönyvecskével (buletinnel), illetve ideiglenes személyi kártyával igazolhatjuk magunkat, ha román hatóság belföldön erre felszólít.
 
A módosítást kezdeményező honatyák szerint nem indokolt, hogy az igazoltatás kizárólagos eszköze a személyi kártya legyen, miközben az állam más, azonosító dokumentumot is kibocsájt, például az útlevelet. Az állampolgárok igazoltatása és azonosítása a menekültválság miatt nemzetbiztonsági szempontból is fontos a honatyák szerint.
 
Arról nem is beszélve, hogy azonosítani kell az autonómiatüntetésre igyekvőket akkor is, ha esetleg nincs náluk személyi, csak útlevél. Március 10-én hat rendőrségi ellenőrző pontot állítottak fel a Kolozsvár – Marosvásárhely szakaszon.

Hirdetés