MPP: Biró Zsoltot „bérkifütyülték” Marosvásárhelyen

Nem ő az egyetlen erdélyi magyar pártelnök, akit nyilvánosan kifütyülnek.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) szerint az Erdéyi Magyar Néppárt (EMNP) „bérfütyülői” fütyülték ki az MPP elnökét, Biró Zsoltot Marosvásárhelyen, a székely szabadság napján.

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél tartott csütörtök délutáni megmozduláson Biró Zsoltot a rendezvényről intézményesen távol maradó RMDSZ szövetségeseként kifütyülték, bekiabálók pedig „árulónak” nevezték.

Pénteki közleményében a párt megütközésének és felháborodásának adott hangot a székely szabadság napjának megzavarása kapcsán. Példátlannak tartotta, hogy éppen a magyar közösség soraiból „felbujtott provokátorok” zavarják meg a nemzeti ünnepet.

„Elítéljük az Erdélyi Magyar Néppárt bérfütyülőinek magatartását, akik a marosvásárhelyi megnyilvánulásukkal felmérhetetlen kárt okoztak az autonómia ügyének” – áll a közleményben.

Tavaly március 15-én Kelemen Hunort fütyülték ki

Nem Biró Zsolt az egyetlen erdélyi magyar pártelnök, akit nyilvánosan kifütyülnek. Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének tavaly március 15-én, a sepsiszentgyörgyi ünnepi rendezvényen mondott beszéde közben többször is füttykoncert hangzott fel a közönség soraiból, bekiabálók „hazaárulónak” nevezték a politikust. Kelemen később azzal reagált újságírók érdeklődésére, hogy „ez a demokrácia”. Az RMDSZ elnöke azóta nem nagyon mutatkozik a nagyobb nyilvánosság előtt.

Az MPP emlékeztetett arra, hogy a rendezvényt megelőző napokban az erdélyi politikai pártok képviselői közös nyilatkozatban tiltakoztak az erdélyi magyar közösségben félelmet keltő magyarellenes politikai lépések ellen, és kifejezték összetartozásukat és szolidaritásukat. A nyilatkozatban leszögezték: az autonómia szükségességének egységes kinyilatkoztatásán túl a megvalósítás részleteiről nem kívánnak egymással vitát folytatni a 2016-os választási év kampányaiban.

Hirdetés

„Mindennek ellenére, úgy tűnik, van, akiknek semmi sem drága. Pártrendezvénnyé silányítva a székely szabadság napját nem csak a székely vértanúk emlékét gyalázták meg, de az autonómia ügyét is kompromittálták” – fogalmazott az MPP közleménye.

A párt ugyanakkor megköszönte mindazoknak a jóhiszemű résztvevőknek a fáradságát, akik személyes jelenlétükkel is fontosnak tartották kifejezni az autonómia iránti elkötelezettségüket. „A csőcselékként viselkedő bérfütyülőkkel szemben az ő magatartásuk a példaértékű!” – áll a Magyar Polgári Párt pénteki közleményében.

 

Hirdetés