Megdöbbent Tőkés kitüntetésének visszavonásán az unitárius püspök

A kitüntetés visszavonása megalázó üzenet a rendszerváltozásért küzdőknek.
Hirdetés

Közleményben, „mélységesen megdöbbenve” reagált Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke arra, hogy Klaus Iohannis államfő a múlt héten visszavonta a Románia Csillaga Érdemrendet Tőkés Lászlótól.

Az unitárius püspök szerint érthetetlen, hogy az államelnöki döntésnek milyen elvi alapja van, a történelmi tettek megítélésének ez a szokatlan módja pedig „megalázó üzenet mindazoknak, akik áldozatot vállaltak és szenvedtek a rendszerváltozásért”.

„A történelem azt példázza, hogy sorsfordító hőstettekhez és áldozatvállalásokhoz nem állami érdemrendek szükségesek, hanem bátorság és isteni segedelem. Tőkés Lászlónak a nacionál-kommunista diktatúra falainak megbontásához mindkettő megadatott, amikor 1989 megváltó adventjében Temesvár egén a szabadság hajnala hasadt. Illesse köszönet és tisztelet az akkori temesvári református gyülekezetet, az élő láncszemekként hozzájuk csatlakozó más felekezetű testvéreinket, a diktatúra elleni tüntetésekben részt vevő temesvári románokat, magyarokat és más nemzetű hősöket” – írja a püspök.

Bálint Benczédi Ferenc szerint régóta célzatos történelemhamisítás zajlik Romániában az 1989-es temesvári népfelkelést illetően, a kommunista rendszer államhatalmi bűneinek elkövetői többnyire nem feleltek tetteikért, az áldozatok méltányos kárpótlására nem került sor, sőt a korabeli haszonélvezők 1989 után sikeresen érvényesítették politikai és gazdasági helyzetelőnyüket.

„Az államvédelmi szervekkel együttműködők átvilágítása távolról sem teljes körű, bár a társadalmi szintű erkölcsi és politikai megtisztulásnak ez is alapfeltétele” – írja az unitárius püspök, aki szerint a tényleges rendszerváltozás kiteljesítéséért továbbra is küzdeni kell Temesvár szellemében.

Hirdetés