Tőkés: vajon a korruptaktól is visszavonta Iohannis a kitüntetést?

Nyílt levelet írt az államfőnek az EP-képviselő.
Hirdetés

Klaus Iohannis a szólásszabdság gyakorlását „büntette” a Románia Csillaga Érdemrend visszavonásával – írta Tőkés László az államfőnek címzett nyílt levelében.

„Szomorúsággal és csalódottan értesültem a médiából, hogy Ön úgy döntött, visszavonja tőlem a Románia Csillaga Érdemrendet, amelyet Traian Băsescu elnök adományozott nekem. Sokan voltunk, és sokan vagyunk, akik azt hittük, hogy a temesvári forradalom után az alapvető szabadságjogokat és az emberi jogokat teljes mértékben tiszteletben tartják majd Romániában. Íme, most éppen azért bűnhődök, ami miatt ’89 decembere előtt üldöztek” – áll a levélben, amelyet a román média ismertetett.

Egy jogállamban az alkotmány cikkelyeinek bírálata nem az alaptörvény előírásainak megszegését, hanem épp hogy az általa garantált alapvető jog, a szólásszabadság gyakorlását jelenti – írja Tőkés.

„De vajon ugyanebben a bánásmódban részesültek mindazok a kitüntetett személyek, akiket korrupció miatt elítéltek? Ön azt is megvizsgálja-e, hogy az ők tetteik vagy kijelentéseik összhangban vannak vagy sem az alkotmánnyal?” – olvasható a levélben.

Tőkés László szerint az államfő döntése Victor Ponta korábbi miniszterelnök kezdeményezése. A kitüntetés visszavonása „hatalmas politikai és diplomáciai öngól”, amellyel a román külpolitikának a moldovai, ukrajnai, szerbiai vagy magyarországi románokkal kapcsolatos lépései elveszítik erkölcsi legitimitásukat.

Hirdetés