Keresik a megoldásokat a Partiumi Keresztény Egyetem megmentésére

A Partiumi Keresztény Egyetem alapítói válságmegoldásként egyes szakok megszüntetését helyezték kilátásba. Így elkerülhető az intézmény önállóságának elvesztése.
Hirdetés

Az intézményi struktúra karcsúsításával mentenék meg az alapítók a válságba jutott Partiumi Keresztény Egyetemet. Erről Tőkés László, az alapítók tanácsának elnöke, és Szilágyi Zsolt a tanács tagja beszélt egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón.

Tőkés László elmondta: a magyar állam támogatásával fenntartott nagyváradi egyetem a pénzügyi fegyelem hiánya és a rossz intézményvezetés miatt súlyos válságba jutott, ami  immár az intézmény „működését és fenntarthatóságát is veszélyeztette”. Az alapítók tanácsa azonban csütörtöki ülésén válságkezelő tervet fogadott el, melyet eljuttatott a magyarországi támogatásokat kezelő Sapientia Alapítványnak. Tőkés kijelentette: a terv az intézmény önállóságának a megőrzését, de az egyetemi struktúra karcsúsítását tartalmazza.

Az alapítók tanácsa által a sajtótájékoztatón közre bocsájtott közlemény szerint tudatosan kerülték a széles nyilvánosságot, mely sokat árthat az egyetem ügyének, de a „rosszindulatú politikai és sajtóbéli támadások” miatt úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák az elmúlt hónapok válságkezelési lépéseit.

Elsőként menesztették az egyetem rektorát és gazdasági igazgatóját, majd a decemberben hivatalba lépett új szenátus átmenetileg megbízott rektort és gazdasági igazgatót állított az egyetem élére. Az alapítók tanácsa az egyetem gazdasági és gazdálkodási helyzetének a további, részletekbe menő kivizsgálását rendelte el. Ezzel együtt, a kialakult válságos helyzet megoldása céljából egy új pénzügyi és gazdasági terv kidolgozását, valamint – a közelgő egyetemi választásokig terjedő időszakra – intenzív válságkezelést irányzott elő. A folyamat azonban lassan haladt előre.

Hirdetés

Továbbra is folyamatban van a személyi felelősség megállapítása, és a pénzügyi kivizsgálás. Mindazonáltal a PKE vezetősége  a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel való kényszerű egyesülés alternatívájával szemben az egyetem önállóságának megőrzését tartja szem előtt.

Arról, hogy pontosan milyen szakok fognak megszűnni, egyelőre nem született hivatalos döntés.

Hirdetés