Az RMDSZ kivár, a többi magyar szervezet ott lesz Vásárhelyen

Mármint a Székely Szabadság Napján. Jönnek az európai „testvérszervezetek” is.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is arra biztatja szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett, Székely Szabadság Napja elnevezésű marosvásárhelyi megemlékezésen és tiltakozáson.

Egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón az EMNT nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az EMNP nevében Zakariás Zoltán alelnök, az MPP részéről pedig Kulcsár Terza József, a párt önkormányzati tanácsának az elnöke számolt be arról, hogy részt vesznek a mozgósításban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) később dönt a március 10-i rendezvényhez való viszonyulásáról. Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: álláspontjukat az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének, Soós Zoltánnak az álláspontjához igazítják.

A marosvásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje az MTI megkeresésére elmondta, hogy ő maga biztosan jelen lesz a rendezvényen, az RMDSZ testületei és kampánystábja csütörtök este hoz döntést az esetleges mozgósításról és arról, hogy – az SZNT felkérésének megfelelően – mondjon-e beszédet.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina úgy vélte: a székely szabadság napjának a résztvevői nemcsak a Székelyföld autonómiája mellett állnak majd ki, hanem a merényletkísérlettel gyanúsított kézdivásárhelyi férfiak és az ügyészség által meghurcolt székelyföldi polgármesterek mellett is.

Kulcsár Terza József azt hangoztatta, hogy az erdélyi magyar politikai szervezeteknek nem szabad hagyniuk, hogy megosszák őket, egységesen kell fellépniük az autonómia ügyében.

Hirdetés

Zakariás Zoltán arra kérte a székelyföldi munkaadókat: tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy délutánra Marosvásárhelyre érjenek.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke arra kérte a résztvevőket, hogy minél több székely zászlót hozzanak magukkal, és hagyják otthon a pártok, szervezetek zászlóit.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a megemlékezésre és az azt követő tüntetésre elfogadta a meghívást Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt képviselője, Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, valamint María José Echevarría, a Baszk Nemzeti Párt képviselője is.

A szervezők több tízezer résztvevőre számítanak.

Hirdetés