Marosvásárhely: külön lista, közös polgármesterjelölt?

Újabb forgatókönyv körvonalazódik a marosvásárhelyi helyhatósági választásokon való magyar megmérettetés kapcsán.
Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezetei közötti egyeztetések a júniusi önkormányzati választásokat illetően két hete szakadtak meg. A legutolsó javaslat az EMNP részéről érkezett: Portik Vilmosék a 3. és a 9. tanácsosi helyre tartottak igényt, de az RMDSZ részéről nyilatkozó Vass Levente  elzárkózott ettől a lehetőségtől arra hivatkozva, hogy nem az előválasztás, hanem a négy évvel ezelőtti választás eredményét kell alapul venni annak megállapítására, ki hányadik helyen szerepeljen a listán.

Maszol érdeklődésére Portik kedden azt nyilatkozta, hogy lezártnak tekintik a tárgyalásokat az RMDSZ-szel, és ha az az EMNP közgyűlése is rábólint, akkor külön tanácsosjelölti listát állítanak.  A közgyűlés jövő héten lesz megtartva. Az EMNP helyi alelnöke úgy vélekedett, hogy a külön listák mozgósíthatják a választókat, és erősödhet a magyar képviselet az önkormányzatban, ha a néppárti jelöltek az ötszázalékos küszöböt átlépve bekerülnek az önkormányzatba.

Az RMDSZ nevében nyilatkozó Peti András helyi elnök a Maszolnak elmondta, bíznak abban, hogy az EMNP elfogadja a felajánlott tanácsosjelölti helyeket, és nem lesznek külön listák a választásokon. Kedd délután még számba veszik a megállapodás lehetőségeit. Peti ugyanakkor egyetértett Portikkal abban, hogy a verseny akár erősítheti a magyarság képviseletét.

Hirdetés