Nem csitul a csecsemőket érintő fertőzéshullám

Egy nap alatt újabb három kisgyerek került kórházba Argeş megyében, ezzel 45-re emelkedett az akut hasmenés miatt beutalt csecsemők száma.
Hirdetés

Az Argeş megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint a 45 gyermek közül 32 még a második életévét sem töltötte be. A legtöbb beteget, szám szerint 26-ot a Piteşti-i gyermekkórházban ápolnak, hármat a câmpulungi városi kórházban, egyet Curtea de Argeşen.

Szombaton az egyik egyéves és tíz hónapos csecsemőt Bukarestbe szállították. A gyerek Poiana Laculuiról származik, ahol már volt egy hasonló megbetegedés.

Mint ismeretes, a hemolitikus urémiás szindróma miatt három gyermek halt meg Argeș megyében. A héten Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter bizakodóan nyilatkozott a gyermekek állapotáról. Csütörtökön jelentette be sajtótájékoztatón, hogy a kicsik megbetegedését a egy E. Coli-batkériumtörzs okozta, az erre utaló verotoxin nevű anyagot kimutatták a csecsemők székletében. A fertőzés eredete valószínűleg valamilyen élelmiszer – tette hozzá.

Az egyészségügyi minisztérium által vasárnap közzé tett adatok szerint a bukaresti Marie Curie kórházban ápolják mind a hat hemolitikus urémiás szindrómával diagnosztizált beteget. Egyikük állapota továbbra is válságos. A szaktárca azt is közölte, hogy nem azonosítottak újabb urémiás fertőzést, de országos szinten újabb hét akut hasmenéses pácienst szállítottak kórházba.    

 

Hirdetés