Tragédia: nem is olyan tiszta a híres német sör

Óriási csapást jelenthet a német söripar számára egy környezetvédelmi intézet felmérése.
Hirdetés

Sörbarátok, könnyezzetek: már a német sör is elesett. Egy környezetvédő civil szervezet vizsgálatai nyomán kiderült, hogy a méltán világhírű német sör veszélyes szennyező anyagot tartalmaz.

A müncheni Környezetvédelmi Intézet által végzett kutatás szerint a 14 legnépszerűbb német sörmárkában glifozát található, amit a híres német sörtisztasági törvény határozottan nem említ a folyékony kenyér összetevői között.

Ami nem is csoda, lévén hogy gyomirtóként használatos. Vagyis az emberi szervezet számára nem túl egészséges – olyannyira nem, hogy konkrétan rákkeltő.

Az intézet literenként 0,46 és 29,74 mikrogramm közötti értéket mért a veszélyes anyagból, ami ivóvízre megállapított 0,1 mikrogrammos határérték többszöröse.

Christian Schmidt német agrárminiszter sietett megnyugtatni a kedélyeket, elvégre mégiscsak a német nemzeti identitás egyik alappilléréről van szó. A tárcavezető szerint ahhoz, hogy a glifozátos sör valóban veszélyt jelentsen a fogyasztók egészségére, egy személynek napi ezer litert kellene meginnia belőle. „Eddig még senkit sem láttam Bajorországban, aki napi ezer liter sört ivott volna meg. És ha valaki mégis megiszik ekkora mennyiséget, az más okok miatt hal meg, nem a gyomortótól” – sommázott a miniszter.

A Szövetségi Kockázatfelmérő Intézet (hogy ezeknél a németeknél mik vannak) is jelezte: a fogyasztók nincsenek veszélyben.

A Német Sörgyártók Szövetsége viszont keményen reagált: abszurdnak és hiteltelennek nevezte a felmérést, felhívva a figyelmet a rendkívül szigorú minőség-ellenőrzési folyamatra.

A mezőgazdászok szövetsége a gyomirtók használatát szabályozó szigorú törvényekre emlékeztetett, és úgy vélte, hogy a szennyeződés az import árpából származhat. A német sörgyártók többek között Franciaországból, Dániából és az Egyesült Királyságból importálnak sörárpát.

Hirdetés

A glifozát világszerte elterjedt, főleg a 70-es évek után vált közkedveltté, miután a Monsanto elkezdte forgalmazni.

Németország Európa első számú sörgyártója, és a világon a második az egy főre eső sörfogyasztás terén. A híres sörtisztasági törvény, a Reinheitsgebot idén 500 éves, és leszögezi, hogy sört csak maláta komló élesztő és víz felhasználásával lehet főzni.

Az országban mintegy 1300 sörfőzde működik, amely összesen megközelítőleg 5000 -féle sört állít elő.

A glifozátot tartalmazó sörök között olyan márkák vannak, mint a Hasseröder Pils, a Warsteiner, a Radeberger vagy a Paulaner.

Én mindig mondtam, hogy a jó magyar – esetleg érmelléki, aradhegyaljai vagy küküllőmenti – bor, vagy a belőle készült, gyöngyöző szódavízzel dúsított fröccs az igazi.

Hirdetés