Magyar művészeket díjaz a román filmszakma

Szélyes Andrea jelmeztervezőt, Péter Hilda színésznőt és Lemhényi Réka vágót is felterjesztették a Gopo-díjra. Péter Hilda 2010-ben már nyert.
Hirdetés

A román filmszakma legrangosabb elismerésének számító Gopo-díj tizedik gáláját március 28-án tartják. A díjakat Ion Popescu-Gopo filmes szakemberről nevezték el. A felterjesztéseket javasoló zsűri a 2015-ben bemutatott 

84 román filmből válogatott.

Öt játékfilmet javasoltak kitüntetésre különböző kategóriákban, ezek között a Tudor Giurgiu rendező által jegyzett Miért én? (De ce eu?) című filmet, amely egy pályakezdő, a korrupt rendszerrel szembeszegülő román ügyész tragédiáját mutatja be. Ennek az alkotásnak volt a vágója Lemhényi Réka, akit a legjobb vágás díjára javasoltak. 
 
Ugyanennek a filmnek egy másik alkotóját, Szélyes Andrea jelmeztervezőt is az elismerésre jelölték.
 
A legjobb női főszereplő díjának egyik esélyese Péter Hilda színésznő, aki a Florin Șerban által rendezett Box című filmben nyújtott kiemelkedő alakítást. Ő 2010-ben megnyerte már ezt az elismerést a Varga Katalin balladája című filmben nyújtott művészi teljesítményével.
 

A legjobb játékfilmnek járó díjra 

jelölték Radu Judénak az Aferim!, Dan Chisunak a Nonstop Bukarest, Corneliu Porumboiunak A kincs (Comoara), Tudor Giurgiunak a Miért én?, valamint Radu Munteannak az Egy emelettel lejjebb (Un etaj mai jos) című filmjét. Az említett alkotók esélyesek a legjobb rendezői díjra is.
 
A legtöbb jelölést, tizenkettőt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2015-ben Ezüst Medve díjat nyert Aferim! kapta.
 

Hirdetés